Etusivu>Palvelut>Uutisointi>Rovaniemi tiedottaa>Ruokapaikkojen pintapuhtaus osoittautui hyväksi mittauksissa – huomautettavaa leikkuulaudoissa ja veitsissä
  • Palvelut
  • Hakemisto
  • A
  • B
  • E
  • F
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • V
  • Y
  • Ä
Uutisointi
Rovaniemi tiedottaa

Ruokapaikkojen pintapuhtaus osoittautui hyväksi mittauksissa – huomautettavaa leikkuulaudoissa ja veitsissä

21.6.2018 9:10

Leikkuulautojen huonoon puhtaustasoon vaikutti niiden kuluminen ja puutteellinen säilytys.

ruoka.jpg
Suurtalouskeittiöt ja kaupat pärjäsivät parhaiten Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon tekemissä mittauksissa, joissa tutkittiin ruokaa tarjoavien paikkojen pintapuhtautta.

Näytteitä otettiin noin vuoden ajan tammikuusta 2017 alkaen Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella, joka käsittää Ranuan, Rovaniemen, Ylitornion, Pellon ja Kolarin kunnat. Kohteiksi valikoitiin suurtalouskeittiöitä sekä yksityisten yrittäjien pyörittämiä ravintoloita, pitserioita ja grillejä.

Projektin tavoitteena oli selvittää, onko välineiden ja laitteiden kunnossa sekä puhtaanapidossa eroja erityyppisten tarjoilupaikkojen välillä.

Kaikkien tutkittujen pintojen ja välineiden hyvien tuloksien osuus oli yli 80 prosenttia. Tulosta voi pitää hyvänä.

Parhaimmiksi näyteryhmiksi osoittautuivat ruokalautaset ja metalliset niin sanotut gn-astiat, joissa ruoka voidaan laittaa uuniin ja tarjolle. Huonoimmiksi näyteryhmiksi osoittautuivat leikkuulaudat ja -veitset.

Leikkuulautojen huonoon puhtaustasoon vaikuttaa niiden kuluminen, jolloin koneellinen pesukaan ei aina riitä. Myös leikkuulautojen säilytyksessä oli huomautettavaa tai parannettavaa. Leikkuulautoja tulisi vaihtaa riittävän usein ja säilyttää ilmavasti ja kuivina. Jos leikkuulautoja pinotaan, täytyy huolehtia, että laudat ovat kuivat ennen pinoamista.

Leikkuuveitsien huonoon tulokseen vaikuttaa niiden kuluminen ja säilytys. Magneettiseinäteline voi olla likainen, tai säilytys tapahtuu pussissa tai muutoin likaisessa laatikossa.

Pintojen ja välineiden puhtaustason ylläpito jaseuraaminen ovat tärkeä osa elintarviketurvallisuuden ylläpitämistä, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto toteaa. Tarjoilupaikkojen kannattaa laatia hyvä ja toimiva siivoussuunnitelma. Myös siivousvälineiden kunto, huolto ja säilytys ovat merkittävässä osassa tilojen ja laitteiden puhtaanapidossa.

Lisätietoa:
Antero Juvani, terveystarkastaja, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto, antero.juvani(at)rovaniemi.fi, p. 040 701 2367