Au Pairiksi tai vaihto-oppilaaksi

Yksi mahdollisuus saada kansainvälistä kokemusta on lähteä Au pairiksi. Au pair työskentelee ulkomailla paikallisessa perheessä, työtehtävinään usein lastenhoitoa ja kotiaskareita. Au pairille tarjotaan isäntäperheessä vastineeksi työstään oma huone, ateriat sekä kuukausittaisen taskurahan. Työajat aupairilla ovat 30-45 tuntia viikossa riippuen kohdemaasta ja vapaapäiviä on vähintään yksi viikossa. Au pair osallistuu perheen arkeen ja yhteiseloon. Au pair- jakso kestää yleensä 6-12 kuukautta. 

Au pairina toimiminen ei edellytä sinulta tiettyä koulutusta tai ammattitutkintoa, mutta tietenkin aiempi kokemus lastenhoidosta katsotaan eduksi ja on monissa ohjelmissa kuitenkin välttämätön. Yhdysvalloissa au pairilta edellytetään myös ajokorttia. Yleensä au pairit ovatkin iältään 18-30- vuotiaita. Ikärajat vaihtelevat kuitenkin ohjelmittain. Ohjelmiin voivat hakea nuoret naiset, joissakin maissa myös nuoret miehet. 

Au pairilla on usein mahdollisuus osallistua kielikurssille kohdemaassa. Joissakin ohjelmissa isäntäperhe kustantaa kielikurssin. Samalla alueella työskentelevät au pairit järjestävät yleensä tapaamisia ja yhteistä toimintaa vapaa-ajallaan.

Au pairiksi voi lähteä itsenäisesti tai eri välitystoimistojen tarjoamien ohjelmien kautta. Välitystoimistot auttavat lähtijää käytännönjärjestelyissä ja tarjoavat tukea ongelmatilanteissa. Vertaile toimistojen tarjontaa, hintoja ja ehtoja, jos päätät käyttää välitystoimistoa. Itsenäisesti lähtevän tulee hankkia isäntäperhe itse sekä huolehtia tarvittavista sopimuksista ja maahanmuuttoon liittyvistä lupa-asioista itsenäisesti. Ongelmatilanteissa välitystoimiston apua ei ole saatavilla. Voikin olla helpompaa ja huolettomampaa käyttää välitystoimiston palveluita kuin huolehtia kaikesta itse.

 

Välitystoimistoja:

Allianssi www.nuorisovaihto.fi/au+pair/

Cultural Care Au Pair www.culturalcare.fi/

Eur Au pair www.euraupair.fi/

International Au Pair Association (IAPA) http://iapa.org/

Nordic Nannies http://www.nordicnannies.com/

Study more languages http://www.studymorelanguages.fi

Ultima travel http://www.ultimatravel.fi/

 

Vaihto-oppilaaksi lähdetään usein lukion ja usein se onkin monelle unelmien täyttymys. Yleisin ikäraja lähdölle on 14 vuotta. Vaihto-oppilaana pääset tutustumaan vieraaseen maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin aivan erityisellä tavalla. Asuminen tapahtuu yleensä paikallisessa perheessä, jonka arkinen elämä iloineen ja suruineen perehdyttää vaihto-opiskelijan heti käytännön asioihin. Perheen lisäksi tutuksi tulevat uusi koulu, uudet luokkakaverit ja kokonaan uusi maailma.

Vaihto-oppilasvuodesta on hyötyä paitsi kielen oppimisessa, myös itsenäisesti toimimisessa vieraassa ympäristössä sekä uusien tuttavuuksien luomisessa. Moni vuoden aikana solmittu ystävyys jatkuu, vaikka vaihto-oppilasvuosi päättyykin aikanaan. Kokemukset ovat ainutlaatuisia ja usein niistä on hyötyä myös työelämässä. Vaihto-oppilasvuosien kokemuksilla voi olla usein myös vaikutusta siihen että tulevaisuudessa voi päätyä myös muihin kansainvälisiin kokemuksiin, töihin, opiskelemaan tai vapaa-ehtoistyöhön ulkomaille. 

Vaihto-oppilaaksi voi hakea useiden erilaiset palveluntarjoajien kautta. Osa niistä on kaupallisia ja osa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Sopivan järjestäjän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja esimerkiksi ikärajojen ja hintojen sekä kohdemaiden suhteen. Lähtöä suunnittelevan kannattaakin selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mikä kannattaa jättää välistä?

Mikäli vuoden mittainen vaihto tuntuu liian pitkältä, on mahdollista hakeutua kesävaihtoon. Kesävaihdossa asutaan yleensä noin kuukausi paikallisen perheen luona tutustuen alueen elämänmenoon ja opiskellen kieltä.