Ajankohtaista
nuorten_mielenterveystalo_fin.jpg
Romppu-logo.jpg
Balanssi-logo.jpg
Terveys

Hyvä ja tasapainoinen ruokavalio, riittävä uni, hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Hyvinvoiva ja terve ihminen näkyy ulospäin myös muille ihmisille. Aina ei kuitenkaan voi olla hyvä mieli. Yksilön kasvuun ja kehitykseen mahdollisesti kuuluvat mielialavaihtelut saattavat yllättää paitsi läheiset, myös usein sinut itsensä. Eri ikäkausiin kuuluvat muutokset niin luonteessa kuin ulkonäössäkin saattavat aiheuttaa hämmennystä ja kysymyksiä. Asioista on hyvä puhua vaikkapa kaverin tai vanhempien tai huoltajan kanssa. Yksin asioita ei pidä jäädä miettimään, jotta asiat eivät pääse kasvamaan turhan isoksi oman pään sisällä.

Erilaisiin muuttuviin elämäntilanteisiin ja haasteisiin on aina saatavilla apua. Jos sinun on vaikea puhua asioista lähipiirille, on mahdollista kääntyä vaikkapa nuoriso-ohjaajan, etsivän nuorisotyöntekijän tai kouluterveydenhoitajan puoleen. He opastavat sinua tarvittaessa eteenpäin. Voit myös löytää netistä itsellesi paljon erilaisia päivystäviä chat ja puhelinpalveluita tai kysy-vastaa palstoja jos tuntuu että se voisi olla sinulle helpompi vaihtoehto saada apua tilanteeseesi. 

Muistathan myös että huolehdit kaveristasi: jos kaverin ongelma ei tunnu ratkeavan, voit myös pyytää apua ja ilmoittaa huolesi vaikkapa etsivälle nuorisotyöntekijälle, jos sinusta tuntuu että sinunkaan apu ei tilanteeseen auta. Monesti kuitenkin kun hyvä kaveri kuuntelee, ongelmat ovat selätettävissä ja ratkaistavissa jo pelkästään sillä, vaikka aina ei siltä tuntuisikaan. 

Päivitetty 8.7.2016