Vinkkejä säästämiseen

Joskus tarvitaan muutoksia omiin kulutustottumuksiin ja huolellista suunnittelua, jos haaveilet pienestä tai isommastakin säästökohteesta. Säästäminen onnistuu kyllä, kun lähdet ensin tarkastelemaan mihin kulutat rahaa ja voiko joitakin menoja karsia ja vähentää? Mitkä rahamenot ovat kuukaudessa pakollisia, mistä voisit kiristää ja kuinka nopeasti saat tarvittavan summan kasaan realistisesti? 

Säästettäessä on tärkeintä hankkia vain sellaista, mikä on sinulle välttämätöntä elämiseen. Jos haaveilet isoista säästö summista, tuolloin säästämisellä tulee luonnollisesti olemaan vaikutusta jokapäiväiseen elämään. 

Yksinkertaisin ja helpoin säästövinkki on ostaa edullisempaa. Kaupassa käyntiin kannattaa käyttää huolellista suunnittelua, kirjoittamalla vaikka listaa hankittavista välttämättömistä asioista, suunnittelemalla etukäteen viikon ruoat, tulee huomaamatta säästettyä pitkä penni. 

Aina kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa uutena. Kirpputoreilta löytyy lähestulkoon käyttämättömiä vaatteita ja tarvikkeita, joita saa reilusti edullisemmin kuin kaupasta uutena ostettuna. Lehdet voi lukea kirjastossa tai lainata kaverilta. Jos suunnittelet juhlia ja tarvitset uuden juhla-asun, kysele ensin puvun lainaus vaihtoehtoa kaverilta. 


Tupakoinnin lopettamisella säästää huomattavan summan rahaa ja lisäksi että saat säästettyä niin myös pidät parempaa huolta terveydestäsi. 
Jos polttaa päivittäin askillisen 4,5 euroa maksavaa tupakkaa, tulee vuodessa kuluttaneeksi yli 1600 euroa tupakointiin. Monella olisi tälle rahalle muutakin käyttöä. Jo tupakoinnin vähentäminen tuottaa lyhyessä ajassa säästöjä.

Hyviä vinkkejä säästämiseen:

* Pidä tallessa kuitit kaikista ostoksistasi keräämällä ne vaikkapa muovitaskuun kuukausittain. Seuraa kuukauden lopussa mihin rahasi kuluvat. Karsi turhista ostoksista, kuten heräteostoksista ja karkeista. 

* Vertaile hintoja kaupassa ja netissä ja harkitse isoja ostopäätöksiä.

* Suosi kirpputoreja, kierrätyskeskuksia ja internetin myynti ja osto –sivustoja. Käytettynä voi usein saada edullisemmin lähes uusia tuotteita ja tavaroita. Kirpputoreilla myydään jonkun verran myös uutta, käyttämätöntä tavaraa.

* Lue lehdet tilaamisen tai ostamisen sijaan kirjastossa.

* Suosi kimppakyytejä, julkisia liikennevälineitä sekä pyöräilyä.

* Korjaa tai korjauta mahdollisuuksien mukaan rikki menneet tavarat ja vaatteet, älä osta heti tilalle uutta.

* Käytä puhelimella ilmaisia viestipalvelimia niin säästät puhelinkustannuksissa. 

* Valmista etukäteen seuraavien päivien ruoat ja pakasta osa ruoista. Näin saat syötyä valmistamistasi annoksista useamman kerran.

* Tee itse ja kanna mukanasi omia eväitä. Kahvilalaskut ja lounaat tulevat paljon kalliimmiksi kuin omien eväiden ostaminen ja mukana kantaminen.

* Tiukassa tilanteessa voi myös turvautua erilaisten järjestöjen ja seurakuntien järjestämiin edullisiin tai maksuttomiin ruokailuihin tai heidän jakamiin ruokakasseihin.

* Päihteiden käyttöä vähentämällä säästää nopeasti isoja summia. Esimerkiksi jos polttaa päivittäin askillisen 4,5 euroa maksavaa tupakkaa, tulee vuodessa kuluttaneeksi yli 1600 euroa tupakointiin.