Kohtuukäyttö

Alkoholin kohtuukäyttö on sitä, että alkoholista nautitaan, ei juoda liian paljon tai liian usein ja siten päihteen aiheuttamat haitat pidetään minimissä. Kohtuukäyttöön ei liity mitään pakonomaista. Ruuan voi nauttia oluen tai viinin kanssa ja hyvässä seurassa maistuu rentouttava lasillinen tai kaksi, mutta juominen jää siihen. Kohtuukäyttäjä pystyy jakamaan omasta pullostaan kaikille. Juominen ei ole pääasia eikä keskustelun aihe, kun suunnitellaan tapaamisia tai kohdataan kavereita, eikä juomiseen liittyvillä asioilla retostella.

Alkoholin nauttiminen voikin olla mukavaa silloin, kun tietää, mitä tekee eikä ala kiskoa sitä kaksin käsin. Alkoholia tulee nauttia mukavien ihmisten seurassa ja hyvässä hengessä. Ennen alkoholin nauttimista on syytä olla hyvin levännyt ja syödä hyvin. Jos lähtee raskaan työviikon jälkeen perjantai-iltana radalle, seuraukset voivat olla ennustamattomat, vaikkei joisikaan liikaa. Myöskään raskaan urheilusuorituksen jälkeen ei kannata lähteä ulos. Jos on ahdistunut tai masentunut, kannattaa ulkona käydessä alkoholinkäyttö pitää minimissä ja keskittyä nauttimaan ihmisten seurasta ja tanssimisesta.

Monet aikuiset valitsevat myös päihteettömyyden ja se on aina onnistunut päätös.
Silloin säästyy kaikilta haitallisilta vaikutuksilta ja mieli pysyy aina virkeänä. Ilman päihteitä elämä on säännöllisempää, unenlaatu on parempi ja väsymyksen tunnistaa ajoissa, kun päihteet eivät ole sekoittamassa kehon luontaista toimintaa. Jos juhlii ilman päihteitä, ei kärsi huonosta olosta seuraavana päivänä. Ylipäätään voi keskittyä elämässä kokonaan muihin asioihin.

Urheilijalle päihteettömyys on erittäin suositeltava vaihtoehto, jottei suorituskyky heikenny ja loukkaantumisriski kasva.
Yhden baari-illankin jälkeen palautuminen normaaliin olotilaan kestää päiviä. Siis paljon kauemmin kuin päihtymystilan poistuminen. Ja on tärkeä muistaa se, että krapulassa urheileminen on vaaraksi terveydelle.

Päivitetty 8.7.2016