Ajankohtaista
Romppu-logo.jpg
vamos kuva 2.png
Nuorten-linkki.jpg
Päihteet ja riippuvuudet

Päihteet;kuten alkoholi, tupakka, huumeet ja tietyt reseptilääkkeet, ovat aineita jotka elimistöön joutuessaan aiheuttavat muutoksia ihmisen psyykkisiin toimintoihin, mielialaan ja tajuntaan. Päihdyttävillä aineilla saadaan aikaiseksi hetkellisesti tunnelmaa ja mielihyvää, mutta usein niillä kuitenkin on kääntöpuolensa. Päihteet vaikuttavat psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen ja pitkään käytettynä ovat hengenvaarallisia. 

Jokaisen täytyy ratkaista oma suhtautumisensa päihteisiin jossain vaiheessa elämää. Osa valitsee täysin päihteettömän elämän, osa käyttää kohtuudella ja osalle päihteet muodostuvat hyvinkin keskeiseksi osaksi elämää. Usein tällaisissa tapauksissa päihteiden käytöstä on muodostunut riippuvuus ja ongelma, eikä käyttäjä kykene pitämään tilannetta enää hallinnassaan. Tällöin tarvitaan tukea ja apua.

Päihteet jaotellaan laittomiin ja laillisiin. Laittomiksi luokitellaan huumeet, kun taas laillisiksi luokitellaan alkoholi ja nikotiini. Laillisuus ei kuitenkaan tee päihteestä vaaratonta, sillä myös tupakkatuotteisiin ja alkoholiin voi kehittyä vakava riippuvuus. Ensimmäiset päihdekokeilut tehdään usein alaikäisenä kaveripiirin kanssa. Moni kokee tilanteen painostavana ja lähtee mukaan kokeiluun vain siksi, että muutkin kokeilevat. On kuitenkin merkki kypsyydestä osata sanoa ”ei kiitos”. Hyvät kaverit ymmärtävät kyllä päätöksesi.

Päihteiden lisäksi riippuvuutta voi aiheuttaa myös esimerkiksi pelaaminen. Pelaamiseen liittyy myös usein uhkapelausta joten jos aikaa kuluu pelien maailmassa liikaa ja rahaa kuluu pelaamiseen, on varmasti hyvä paikka istahtaa ja miettiä miten vähentää pelaamista ja jos omat avut eivät tähän riitä, on aika hakea apua tilanteeseen.

Päihteet ja riippuvuudet vaikuttavat myös moneen muuhun osa-alueeseen elämässä: mm. perheeseen, läheisiin, ystäviin, harrastuksiin, opiskeluun ja työssä käyntiin. Mielipiteitä varmasti myös aiheuttaa kohtuukäytön määritelmä, mikä on kohtuukäyttöä? ja milloin päihteistä on tullut ongelma? Päihteiden käytön välttäminen kokonaan on turvallinen ja terveellinen elämäntapa, jossa varmasti säästyy rahaa mutta myös säästyy monilta muilta harmeilta ja huolilta.

Päivitetty 22.5.2019