Turvallinen netin käyttö

Kun julkaiset sisältöä tai kuvia verkkoon ja sosiaaliseen mediaan, muista että ne saattavat säilyä siellä ikuisesti. Julkaisemaasi materiaalia voidaan myös käyttää väärin, joten täyttäessäsi netissä erilaisia lomakkeita ja kilpailuja, kannattaa perehtyä sivustojen tietoturvaan sekä siihen mihin tietojasi käytetään. Nämä ovat usein niitä kaikista pienimmällä kirjoitettuja mutta melkeimpä tärkeimpiä tietoja lukea ennen kuin kirjoitat omaa nimeäsi, puhelinnumeroasi tai tilinumeroasi netin välityksellä. Myös sähköpostiin tulevia huijausviestejä on nykyisin hyvin paljon liikenteessä, joten ole tarkkana ja käytä aina suojattua yhteyttä varsinkin jos hoidat verkon kautta raha- ja pankkiasioistasi. Jos sivuston turvallisuudesta herää pienikin epäilys, ei sitä kannata käyttää. 

Omat salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa aika ajoin, jotta toiset eivät väärinkäyttäisi tunnuksiasi ja yhteystietojasi. Salasanoja ei kannata luovuttaa edes parhaimmille kavereille. Viralliset tahot, kuten pankit, eivät koskaan kysele salasanojasi tai pankkitilinumeroitasi sähköpostitse tai viesteillä, viestit ovat huijauksia joilla kalastellaan yksityisten ihmisten tietoja rikollisissa tarkoituksissa. Muista vaihtaa salasanojasi riittävän usein, viimeistään silloin jo huomaat että tietojasi on käytetty väärin. 


Kuva- ja viestintäpalveluissa kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, josta on varmuus, ettei se loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia. Nettituttuihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä netissä oma henkilöllisyys on helppo valehdella tai totuutta vääristellä. Verkko-ostoksissa kannattaa pyytää apua nettishoppailussa kokeneemmilta läheisiltä tai perheenjäseniltä, sekä varmistaa myyjän luotettavuus. 

Nykyisin kuvia ja videoita tulee lähetettyä helposti erilaisten yhteisöpalveluissa kuten  Instagramissa, Periscopessa tai vaikkapa Whatsapin kautta. Tarkasta yhteisöpalvelujen profiilin yksityisyysasetukset. Yksityisyysasetukset kannattaa säätää mahdollisimman tiukaksi. Profiiliin ei kannata tallentaa tarkkoja tietoja osoitteestasi, puhelinnumeroasi tai henkilötunnustasi. Statuspäivitysten ja kommenttien suhteen kannattaa olla varovainen sekä päivitysten sisältöä kannattaa harkita. Päivityksissä ei kannata mainita vaikkapa että on lähdössä lomille ja koti on tyhjillään matkustelun ajan. Juorut liikkuvat myös helposti ja ihmiset tulkitsevat kirjoitukset omalla tavallaan, toiselle vitsi voi olla toiselle aivan jotain muuta. Varsinkin työhön liittyviä statuspäivityksiä kannattaa välttää. Kannattaa myös harkita tarkkaan valitseeko ystäväkseen vieraita tai puolituttuja ihmisiä.

Kaikilla on oikeus loukkaamattomuuteen ja yksityisyyteen myös netissä. Netissä ja kuvapalveluissa ei saa jakaa materiaalia toisista ilman lupaa.


Tietoturva on tärkeää netissä liikkuessa ja sen tunteminen alkaa koneen tai muun laitteen avaamisesta. Oman tietokoneen, puhelimen tai muun älylaitteen käyttö kannattaa opetella oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä, mitä nettipakettiini kuuluu? Usein pahin tietoturvariski on käyttäjä itse. Erityisesti puhelimeen ladattavista sovelluksissa kannattaa katsoa tarkkaan ettei palveluiden käyttö aiheuta sinulle ylimääräisiä kuluja.