Tietoa vanhemmille

Älypuhelimet, elokuvat, digitaalinen pelaaminen, valokuvaaminen, bloggaaminen, vloggaaminen ja erilaiset yhteisöpalvelut ovat kaikki mediaa ja osa nykypäivän lasten ja nuorten elämää. Nykyään puhutaankin jo nettisukupolvesta ja diginatiiveista nuorista joille tyypillistä on luonnollinen ja runsas vuorovaikutus netissä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla mediataitureita ohjatakseen ja opastaakseen nuoria käyttämään nettiä turvallisesti tämän päivän maailmassa. Usein juurikin tiedon puute voi aiheuttaa kotona tarpeettomia yhteentörmäyksiä.

Vanhemmille löytyy paljon tietoa, tukea ja vinkkejä joilla opastaa nuorta turvalliseen netin käyttöön, sosiaalisen median turvallisuuteen ja yksityisyyden suojelemiseen. Netistä löytyy myös tärkeitä tietoja ikärajoista, digitaalista peleistä sekä vinkkejä siihen miten toimia jos huomaat että lapsesi viettää liikaa aikaa netissä ja pelien maailmassa.

Pelikonsoleiden sekä erilaisten digitaalisten pelien pelaaminen on mielenkiintoista, viihdyttävää ja tuo usein monen nuoren elämään iloa. Pelaaminen on sosiaalista, (pelikaverit voivat olla usein toiselta puolen maapalloa), kielitaito kehittyy, peleistä saa jännistystä ja haasteita ja  onnistumisen kuin kokemuuksia.  Yleisen suosituksen mukaan kouluikäiset saisivat käyttää erilaisia mobiililaitteita enintään kaksi tuntia päivässä. Niin sanottua ruutuaikaa voi kuitenkin olla haastellista laskea, kun älypuhelimet kulkevat mukana niin koulussa, kotona kuin vapaa-ajallakin. 

On suositeltavaa kuitenkin sulkea erilaiset laitteet reilusti 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta ajatukset saa rauhoitettua peleistä ja unen laatu paranee. 

 

Rovaniemen Kaupungin lapsi ja nuorisopoliittinen ohjausryhmä on tehnyt suosituksen Rovaniemeläisille vanhemmille 
lasten ja nuorten mobiililaitteiden ja älypuhelimien sulkemisesta yöaikaan klo: 22.00-07.00 välisenä aikana.