Tiedonhaku

Netistä voi löytää nykyään vastauksen melkeimpä mihin tahansa kysymykseen. Tiedon etsiminen on nopeaa ja helppoa, sillä useimmilla netti kulkee mukana koko ajan kännykässä tai älylaitteessa. Tiedonhaku onnistuu melkeimpä missä vaan, bussissa, koulussa, kaverin kanssa kahvilassa. Tietoa jaetaan myös erilaisilla yhteisöpalvelimilla kaverilta kaverille. Tiedonhakuun liittyy kuitenkin seikkoja, joista jokaisen kannattaa olla tietoinen. 

Ensimmäisenä kannattaa miettiä että mistä tietoa etsii, oikean tiedon löytäminen vaatii sekä taitoa että kykyä käyttää nettiä oikein. Vaikka monille tuttu Google palveluna toimii varmasti yhtenä tiedonhaku keinona, sielläkään ensimmäinen hakutulos ei välttämättä vie luotettavan tiedon lähteelle. Yritysten tarkoitus on tuoda markkinoille tuotteita ja palveluita ja sivustossa ei välttämättä kerrota sen tuottajaa tai rahoittajaa. Palvelimiin kuten Wikipedia, johon kuka tahansa voi tuottaa tietoa, kannattaa suhtautua myös kriittisesti. Luotettavilla sivuilla kerrotaan aina lähdeaineisto, jotta lukija voi päästä alkuperäislähteen äärelle. Kannattaa pohtia tekstin lähdettä sekä sitä, onko tieto tutkittua vai perustuuko tieto kokemusperäiseen tietoon. 

Kun etsit tietoa netistä, oikea hakusana ja haun asetukset ovat tärkeitä. Niiden avulla saat rajattua aihealuetta sopivaksi, useissa hakukoneissa voit rajata ja tarkentaa hakua koskemaan esimerkiksi kuvaa tai videota. Jos hakusanalla ei tunnu kuitenkaan tunnu löytyvän mitään, kokeile sanalle synonyymejä tai lisää sanan perään verbi tai kokeile etsiä toisella kielellä. Kun olet saanut hakemallesi sanalle vastineita ja hakutuloksia, alkaa varsinaisen oikean tiedon etsiminen. Kun luet sivujen tekstejä, on tärkeää huomioida näyttääkö sivu viralliselta, aiheeseen sopivalta, sillä kuka tahansa voi kirjoittaa nettiin aiheesta kuin aiheesta. Muista lähdekriittisyys. Jos etsit vaikkapa tietoa opiskelu-, koulutehtävään tai viranomaisille, tulee tiedon olla aina luotettavasta lähteestä. 

Nettisivustojen luotettavuutta voi arvioida monilla eri tavoilla. Luotettavilla sivustoilla on aina näkyvissä sivujen ylläpitäjä, onko sivujen ylläpitäjä virallinen taho, asiantuntija vai mahdollisesti harrastaja? Onko sisältö kirjoitettu hyvällä kielellä, onko sisältö puolueetonta vai yritetäänkö sivulla vaikuttaa mielipiteisiin? Pyri etsimään sama tietoa vähintään kolmesta eri lähteestä, joista ainakin yksi kannattaa olla painettu lähde. 

Yksi tärkeistä tiedonhakuun liittyvistä asioista on tiedon ajantasaisuus. Sivusto voi olla hyödyllinen ja asiallinen, mutta jos sen ylläpito on lopetettu jo vuosia sitten, tieto saattaa olla vanhentunutta. Monilla sivuilla onkin merkintä edellisen päivityksen päivämäärästä. 

Jos etsit tietoa vaikkapa koulutehtävään, netistä lainattuun tietoon kannattaa aina käyttää lähdeviitettä, samalla tavoin kuin viittaisit kirjasta löytyneeseen tietoon. Kirjoita lähteen nettisivun ja päivämäärä jolloin vierailit sivuilla. Sivuilla olevat tiedot muuttuvat usein nopeaan tahtiin, jolloin myöhemmin sivustolta löytynyt tieto voikin olla jo kadonnut. Kirjoita ylös lainatun sivun laatijan tiedot, oli kyseessä sitten yksityishenkilö tai virallinen taho. 

Netti on hyödyllinen apuväline, jonka sujuvalla käytöllä tiedon haku on helppoa monin eri tavoin kun huomioita tiettyjä asioita.