Ajankohtaista
Sinuiksi-neuvontapalvelu-ba.jpg
Netti-kirjepalvelu.jpg
Help-some.jpg
Ihmissuhteet

Elämään kuuluu paljon erilaisia ihmissuhteita, kuten perhe, sukulaiset, ystävät, parisuhde, opiskelu- ja harrastuskaverit. Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima ja ne herättävät meissä jokaisessa paljon erilaisia tunteita; yhteenkuuluvuutta, läheisyyttä, vihastumista, ihastumista, pettymystä, rakkautta ja pelkoa. Kaikkiin ihmissuhteisiin kuuluu niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Erilaiset elämäntapahtumat, kokemukset, ikä, perheen erilaiset tilanteet, parisuhteen aloittaminen ja päättäminen opettavat erilaisia ihmissuhdetaitoja. Jokainen meistä voi myös tietoisesti parantaa ihmissuhdetaitojaan esimerkiksi asettumalla mielessäsi toisen ihmisen asemaan. Erimielisyydet ovat osa ihmissuhteita, erilaiset "välienselvittelyt" ovat väistämättömiä ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Näiden tilanteiden kautta opimme käsittelemään omia ja toistemme tunteita, ratkomaan riitoja ja tulemaan toista puolitiehen vastaan, sopimaan asioista. 

Jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Jos kavereita ei ole eikä oikein kenellekään voi puhua, on yksinäisyyteen löydettävä apua. Uusi harrastus, lemmikkieläin tai vaikkapa vapaaehtoistyö voivat olla keinoja lievittää yksinäisyyttä ja löytää kavereita. Myös netissä olevat palvelut auttavat löytämään uusia ystäviä. 

Kiinnostuminen seurustelusta kuuluu luonnollisena osana nuoruuteen. Seurustelemaan  ei kuitenkaan kannata alkaa vain siksi, että kaikki muutkin seurustelevat.  Kun seurustelun aika koittaa, on tärkeää edetä omaan rauhalliseen tahtiin. Seksielämää ei pidä myöskään aloittaa vain siksi, että toinen niin haluaa. Tasapainoisessa suhteessa päätökset tehdään yhdessä ja ne tuntuvat molemmista hyviltä.

Oma perhe antaa perustan, jolle elämää lähdetään rakentamaan.
Vaikka suhteet eivät aina olisi kunnossa, perhesuhteet kestävät joka tapauksessa läpi elämän.

Turvallinen perheyhteisö antaa mallia myös muille myöhemmän iän ihmissuhteille.
Kun itsetunto on kunnossa, on paremmat lähtökohdat solmia niin kaveri- kuin seurustelusuhteitakin. Hyvä itsetunto auttaa myös silloin, kun suhde päättyy tai siinä on ongelmia.

Päivitetty 8.7. 2016