Rovaniemen nuorisopalvelut mukana Kanuunan kannanotossa

Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna ottaa kantaan nuorisotyön puolesta koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Rovaniemen nuorisopalvelujen esimies ja 33 nuorisotoimenjohtajaa eri puolilta Suomea ovat allekirjoittaneet kannanoton nuorisotyön säilymisen puolesta myös - ja etenkin - poikkeusoloissa.

Kannanoton taustalla on huoli nuorista täysin uudessa tilanteessa, jossa normaalin elämän raamit järkkyvät. Lasten ja nuorten arki on mullistunut, kun koulut on suljettu ja harrastusmahdollisuudet lakkautettu toistaiseksi, sekä perheiden voimavarat erityisellä koetuksella. Nuorten tukemisen ja nuorisotyön tarve on lisääntynyt, kuten nuorisoalan kattojärjestö Allianssin tekemä selvitys osoittaa. 

Rovaniemellä nuorisotyö on jatkanut toimintaansa ja etsinyt uusia kanavia ja työmuotoja nuorten tukemiseen. Nuorisotilojen suljettua ovensa on palveluja siirretty ja avattu verkkoon. Lisäksi nuorisotyöntekijät jalkautuvat kaupungille, sillä kaikki nuoret eivät jää koteihinsa vaan tapaavat kavereitaan tutuissa kokoontumispaikoissa kaupungilla. Nuoriso-ohjaajat tekevät verkossa ja kaduilla samaa työtä kuin ennenkin: jakavat tietoa, kuuntelevat nuoria ja juttelevat heidän kanssaan mieltä askarruttavista asioista. Jalkautuvat nuorisotyöntekijät myös jakavat desinfiointipyyhkeitä kohtaamilleen nuorille. Poikkeustilanteessa nuorisotyön tavoite ei muutu, haluamme jatkaa nuorten tukemista ja tuoda turvaa arkeen. 

Kanuunan yhteisen kannanoton pääset lukemaan tästä linkistä: https://www.nuorisokanuuna.fi/artikkelit/kannanotto-nuorisotyo-nyt-tarkeampaa-kuin-koskaan. Allianssin selvityksestä lisää tämän linkin takaa löytyvässä artikkelissa: https://www.alli.fi/uutiset/koronavirus-siirtanyt-nuorisotyon-paaosin-verkkoon-nuorisotyon-tarve-korostunut.

Päivitetty: 27.3.2020

Rovaniemen nuorisopalvelujen nettipäivystys ja livelähetykset alkavat

Discord-päivystys ja Twitch.tv otetaan käyttöön 23.3. alkaen. Nuoriso-ohjaajat ovat läsnä Discordissa maanantaista perjantaihin kello 16-20. Mukaan pääsee kutsulinkillä https://discord.gg/SwP22ke. Discord on nuorten suosima ilmainen viestisovellus, jossa viestintä tapahtuu äänen, videon ja/tai tekstin muodossa. Sovelluksesta on työpöytä-, selain- ja mobiiliversio. Sovelluksen sisäinen viestintä tapahtuu kanavien tai yksityisviestien kautta. Kanavat eivät ole julkisia, ja niihin pääsee vain kutsulinkillä.

Twitch-livelähetykset tehdään torstaisin ja perjantaisin kello 18-19. Torstain nuorisotiedotuspoppari-kanavalla nähdään esimerkiksi mielenkiintoisia asiantuntijavieraita sekä väläyksiä nuorisotyön arjesta poikkeusoloissa. Perjantain pelitalomontendo-kanava keskittyy digipelaamiseen.

Nuoriso-ohjaajiin ja muihin nuorisopalvelujen työntekijöihin saa yhteyden WhatsAppilla tai yksityisviestillä somekanavissa. Puhelinnumerot ja sometilit löydät nuorisopalvelujen verkkosivuilta www.rovaniemi.fi/nuti.   

Päivitetty: 23.3.2020

Korona ei pysäytä nuorisotyötä Rovaniemellä

Suomen hallitus päätti 16.3. toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, ja yksi näistä toimenpiteistä on kaikkien nuorisotilojen sulkeminen. Nuorisotyö ei kuitenkaan lopu, vaan jatkaa toimintaansa digitaalisesti ja jalkautumalla nuorien kokoontumispaikoille eri puolilla Rovaniemeä. Nuoriso-ohjaajiin saa yhteyden puhelimella, WhatsAppilla ja yksityisviestillä Facebookissa ja Instagramissa. Nuorisotyö on entistä enemmän läsnä ja tavoitettavissa somekanavissaan.

Nuorisotyöntekijät jakautuvat tiimeihin, joista yksi jalkautuu päivittäin eri puolille kaupunkia nuorten suosimille kokoontumispaikoille, kuten kauppakeskuksiin, koulujen pihoille tai laavuille jo tällä viikolla. Kaksi tiimiä aloittaa työskentelyn verkossa. Niistä yksi tuottaa info-, stage- ja pelistriimejä twitch.tv -alustalla, ja toinen perustaa nettinuorisotilan Discord-sovelluksella. Nettinuorisotila aukeaa ensi viikon alussa ja striimit alkavat sen jälkeen..

Etsivä nuorisotyö jatkaa edelleen yksilöohjausta, mutta ryhmätoiminta jää tauolle. Tapaamiset järjestetään pääasiassa puheluina tai WhatsApp-videopuheluina. Viranomaisasiat ja verkostotapaamiset hoituvat yhdessä etsivien etäyhteyksiä hyödyntäen. Myös etsivälle nuorisotyölle voi lähettää yksityisviestiä Facebookissa ja Instagramissa (Etsivä nuorisotyö Rovaniemi).

Hallinnon työntekijät tekevät etätyötä ja panostavat erityisesti toiminnan seurantaan ja arvioimiseen sekä paikallisen nuorisotyön kehittämishankkeisiin niin, että voimme jatkaa laadukasta työtä nyt poikkeusoloissa ja epidemian jälkeen.

Nuorisotyön ammattieettisessä ohjeessa sanotaan, että nuorisotyö tukee nuorten hyvinvointia ja tarjoaa mielekkäitä, yhteisöllisiä vaihtoehtoja nuorten kasvu- ja elinympäristöihin. Nuorisotyöntekijä tukee ammattitaidollaan ja toiminnallaan nuorten tulevaisuususkoa. Nämä tehtävät eivät katoa poikkeusoloissakaan, vaan niiden merkitys vain kasvaa.

Lisätietoja päivitetään verkkosivuillemme www.rovaniemi.fi/nuti sekä Facebookissa @poppariroi ja Instagramissa @poppariig. 

Päivitetty: 17.3.2020

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelut tarjoaa nuorille monipuolista vapaa-ajan toimintaa, harrastuksia, tietoa ja neuvontaa sekä tukee ja edistää nuorten osallistumista ja vaikuttamismahdollisuuksia. 

Nuorisotyötä toteutamme nuorisotiloilla, erilaisissa tapahtumissa, kouluilla ja verkossa.  Rovaniemen kaupungin alueella nuorisopalveluilla toimii 7 nuorisotilaa, joissa nuoret voivat viettää vapaa-aikaa, tavata kavereitaan, pelailla sekä osallistua yhteisiin retki- ja ryhmätoimintoihin. Alueilla tehdään myös koulunuorisotyötä ja järjestetään erilaisia tapahtumia yhteistyössä muiden nuorten parissa toimivien kanssa.  Kohderyhmäämme ovat 13-29-vuotiaat rovaniemeläiset nuoret. 

Nuorisokeskus Monde, tarjoaa monipuoliset puitteet erilaisille nuorten omaehtoisille ryhmille harrastamiseen, digitaalisen pelitoiminnan talon sekä liikuntasalin käyttöön maksuttomasti avoimille nuorisoryhmille. Nuorisokeskus toimii myös kulttuurisen nuorisotyön sekä erilaisten tapahtumien keskuksena. Keskukselta löytyvät myös etsivä nuorisotyö sekä nuorisopalveluiden hallinto. 

Nuorisopalvelut kuuluvat hallinnollisesti Rovaniemen kaupungin sivistyspalveluihin, vapaa-ajan yksikköön, jonka tehtävänä on kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden järjestäminen. Nuorisopalveluita johtaa nuorisopalveluiden esimies. Nuorisopalveluilla työskentelee 16 nuoriso-ohjaajaa, 2 nuorisotoiminnan koordinaattoria, 4 etsivän nuorisotyön koordinaattoria sekä 4 jope-ohjaajaa, leirikeskuksen talonmies sekä 1/2 hallintosihteeri.

Yhteystiedot
Nimi: Sepänheimo Nella
Nimike: Nuorisopalvelujen esimies
Puhelin: 0163228610
Matkapuhelin: 0400698923
Tehtävä: Palveluyksikön esimies, hallinto ja kehittäminen, sidosryhmäyhteistyö, avustukset