• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Kulttuuripalvelut

Lapin maakuntamuseon uutisia ja tapahtumia


Legendaarinen Petsamo-merkki saatiin viimeinkin Lapin maakuntamuseon kokoelmiin

Petsamo Finlande - en auto a l’océan glacial

Suomi Touring Club - vaunumerkki


Lapin maakuntamuseolla on valtakunnallinen vastuu tallentaa Petsamoon liittyvää aineistoa, ja museolle on vuosien aikana kertynyt aiheesta hyvä kokoelma valokuvia, arkistoaineistoa ja esineitä. Merkittävä yhteistyötaho on ollut Petsamo-Seura ry, jonka avulla monet aineistot on saatu museoon. Viimeisin seuran kautta tullut esine on Petsamo-merkki, joka harmillisesti onkin puuttunut museon kokoelmasta kaikki nämä vuodet. Nyt tämä suorastaan symbolinen jääkarhulevyke Petsamon maantien ja matkailun historiasta löytyy viimeinkin perusnäyttelystä!


Yleisen Autoliiton (Suomi Touring Club) jääkarhunkuvalla varustettu automerkki otettiin käyttöön 1930-luvun puolivälissä. Sen sai ostaa kiinnitettäväksi auton etusäleikköön Petsamosta Liinahamarin matkailuhotellista. Merkki oli tuolloin hyvin arvostettu ja haluttu autoilijoiden keskuudessa. Merkin suunnitteli Germund Paaer ja valmistaja oli Helsingin Kaisaniemenkadulla Veljekset Sundqvistin kultasepänliike. Merkkejä meni kaupaksi vuonna 1935 toista sataa, seuraavana vuonna 300 kappaletta, ja vuonna 1939 niitä tilattiin 1000 kappaleen myyntierä. Museon kokoelmissa olevassa merkissä on takana numero 1375.


Ulkonäöltään melkein samanlainen merkki on ”The Polar Tour Finland - Norway by car”. Se on korvaava versio, joka valmistettiin toisen maailmansodan jälkeen, kun Petsamoon ei enää päässyt autoilemaan ja matkat suuntautuivat Suomen Lapin kautta Norjaan. Myös tämä merkki on valmistettu Veljekset Sundqvistin kultasepänliikkeessä.

 

Lisätietoja
Kokoelma-amanuenssi Hanna Kyläniemi hanna.kylaniemi@rovaniemi.fi, 040 728 3362
Petsamo-Finlande.jpg
 
 

 

museoviikko-banneri-2019.jpg

Museopäivä 18.5, ilmainen sisäänpääsy! 

Tule tutustumaan Lapin maakuntamuseoon kansainväisenä museopäivänä!

Lauantaina18.5 Lapin maakuntamuseolla kuullaan luento aiheesta "Tutkimusmatkoja Lapin soille". Luento on klo 12 Arktikumin Aurora-salissa. 

Luonnontieteen amanuenssi FT dos. Jukka Salmela kertoo esitelmässään pohjoisten soiden luonnosta, erityisesti niiden monimuotoisuudesta. Esitelmässä käydään läpi soiden peruskäsitteet, esitellään soiden kasveja ja luokittelua. Tämän jälkeen esitellään parhaimpia paloja lappilaisten soiden häkellyttävästä elonkirjosta.

Museoviikko 13.–19.5.2019 

Museoviikolla Lapin maakuntamuseolla pidetään työpajoja koululaisille. Työpajoja on teemoista "Soiden monimuotoisuus ja lajikirjo" (3.-6- luokkalaisille) ja "Soiden historiaa -Ihmiset soiden muokkaajina"(7-9. luokkalaisille)

Varaa ryhmällesi sopivin aika joko aamu- tai iltapäiväksi tiistaista perjantaihin klo 9-11 ja klo 13-15 . Tarjolla on yksi työpaja aamupäivälle ja yksi iltapäivälle. Työpajan tarkemman ajankohdan voit sopia varauksen yhteydessä (esimerkiksi klo 9:30-10:30).

 

varaukset ja lisätietoa: Opas-valvoja Ami Kallo, Lapin maakuntamuseo

ami.kallo@rovaniemi.fi tai puh. 040-502 7572


 

 Näyttelyn avajaiset Lapin maakuntamuseolla 9.4. klo 18! 

Aapa - pohjoisten soiden kiehtova elämä näyttelyn avajaiset ovat Lapin maakuntamuseolla 9.4 klo 18. Näyttely on esillä 10.4.2019 - 26.1.2020

 

Aapa - pohjoisten soiden kiehtova elämä on Lapin maakuntamuseon omaa tuotantoa ja se  kertoo nimensä mukaan erityisesti Lapin soista ja niiden monimuotoisesta ja kiehtovasta elämästä. Näyttelyssä matkataan sekä vuosimiljoonien taakse pohjoisten soiden syntyyn että ennustetaan niiden tulevaisuutta suhteessa ilmastonmuutokseen. Soiden rikasta kasvistoa ja eläimistöä esitellään valokuvien ja museon omien kokoelmanäytteiden avulla. Näyttelyssä kerrotaan myös soiden arkeologisista löydöistä ja kulttuurihistoriasta.  

 

tiedotuskuva.jpg

Kuva: Viiankiaapa, Sodankylä elokuu 2018. Kuvaaja Jukka Suvilehto/Lapin maakuntamuseo

Lapissa suot ovat keskeinen maisemallinen elementti. Esimerkiksi Lapin eteläisissä osissa suot kattavat yli puolet pinta-alasta, joten soilta ei kukaan lappilainen tai Lapissa retkeilevä voi välttyä. Soilla kulkemista kesäaikaan on perinteisesti kartettu, eikä vähiten vertaimevien hyönteisten paljouden vuoksi. Suot on myös nähty arvottomina joutomaina, joita on raivokkaasti kuivatettu metsän kasvun parantamiseksi.

Toisaalta suot ovat myös eränkävijöiden aarreaittoja. Soilta voi hyvinä hillavuosina kerätä eräsäkettäin arvokkainta marjaamme, sekä muita marjoja kuten karpaloa tai juolukkaa. Aapasoiden rimmikot ovat hanhien elinympäristöä ja reunusrämeet ovat tärkeitä soiden ainoalle ympärivuotiselle linnulle, riekolle. Ojittamaton suo on kuin suuren järven selkä tai tunturimaasto: hitaasti muuttuva ja alkuperäinen.

Näyttelyä varten kuvattiin kesällä 2018 lyhytelokuva, jossa esitellään viiden erityyppisen lappilaisen suon maisemaa ja eliöstöä. Kävijät voivat nauttia myös Viiankiaavan avarasta maisemasta ja soiden äänimaailmasta.

Näyttelyn tarkoitus on esitellä soiden luontoa ja kulttuurihistoriaa uusimman tieteellisen tutkimuskirjallisuuden ja museon kokoelmien pohjalta. Näyttely kertoo soiden elämästä ja luontaisesta vaihtelusta tavalla, joka sopii niin ulkomaiselle turistille kuin luonnosta kiinnostuneelle kotimaiselle kävijälle. Näyttelyssä on panostettu etenkin sellaisen suoluonnon esittelyyn, josta harva on edes ollut tietoinen.

Tervetuloa tutustumaan soiden monimuotoiseen maailmaan!

 

Lisätietoja

luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela, puh. 040 5213013

Lapin maakuntamuseo Pohjoisranta 4 96200 Rovaniemi

  


  Hyttyset eli sääsket eli itikat - biologia ja merkitys ihmiselle

Esitelmä 27.3.2019 Arktikum, Aurora-sali klo 17:30 FT, dos. Jukka Salmelan (Lapin maakuntamuseo) ilmaisella yleisöluennolla pureudutaan syvälle hyttysten elämään: milloin ne ilmaantuivat maapallolle, missä niitä on ja mitä aisteja ne käyttävät veriaterian etsimiseen. Lisäksi esitelmässä kerrotaan hyttysten levittämistä taudeista ja niiden runsauteen vaikuttavista tekijöistä.

hyttysmies.jpg

Retkeilijä Kilpisjärvellä. Kuva Yrjö Metsälä

Hyttysiä tavataan Etelämannerta lukuun ottamatta kaikilla mantereilla. Niiden lajistollinen monimuotoisuus on suurin tropiikissa, mutta pohjoisilla alueilla niiden runsaudesta on kauhukertomuksia kirjallisuudessa 1500-luvulta alkaen. Vanhin tunnettu hyttysfossiili on noin 100 miljoonan vuoden takaa ja todennäköisesti hyttyset erosivat niiden lähisukuisista sääskistä n. 200 miljoonaa vuotta sitten. Hyttysten biologiassa on lukuisia mielenkiintoisia erikoisuuksia liittyen elinkierron eri vaiheisiin. Esimerkiksi naaraat käyttävät useita eri aisteja sopivan munimispaikan tai veriuhrin löytämisessä; eräillä toukilla on parveutumista, mikä vähentää yksittäisen toukan altittutta joutua pedon saaliiksi. Suomessa hyttyset voivat levittää ihmisiin yhtä bakteeritautia ja useampia virustauteja; malariaa Suomessa esiintyi epidemiana viimeksi jatkosodan aikaan 1940-luvulla.  
 
Lisätietoja: amanuenssi Jukka Salmela, jukka.salmela@rovaniemi.fi, 040 521 3013

 

 

21.12.2018 Rauhallista joulua ja onnea vuodelle 2019!

Lapin maakuntamuseon henkilökunta toivottaa kaikille tasapuolisesti hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Maakuntamuseon toimisto hiljenee joulunviettoon, mutta Arktikum-talossa riittää säpinää. Nyt on vilkkain turistiaika. Maakuntamuseon näyttelyt ovat auki joka päivä 10-18, mutta jouluaattona (24.12.) Arktikum on suljettuna. 

0519_13077_01.jpg

Joulupukki-mallia vuodelta 1976. Kuvaaja Pauli Laalo. 

Onni museoon - suomalaiset museot tallentavat yhteistyössä onnellisuutta pe 12.10.2018

Keväällä 2018 julkaistun YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Tutkimustulos herätti suomalaisissa niin ylpeyttä kuin epäuskoakin. Suomi sijoittui 156 maan joukon kärkeen The World Happiness Report -tutkimuksessa, perusteena muun muassa elinajanodote, sosiaalinen tuki ja korruption vähäisyys. Lopullinen tulos muodostui ihmisten omaan arvioon omasta hyvinvoinnistaan. Nyt perjantaina yli 30 museota ympäri maata tallentaa ja dokumentoi kokoelmiinsa suomalaista onnellisuutta.

Lapin maakuntamuseo osallistuu yhteiseen museoiden nykydokumentointitempaukseen valitsemalla tallennuskohteeksi rovaniemeläisille tutun ja rakkaan Ounasvaaran, sillä yleisesti tiedetään lähiluonnon tekevän rovaniemeläiset onnellisiksi. Museossa on jo entuudestaan aineistoa, joka todistaa Ounasvaaran tärkeydestä rovaniemeläisille (ks. liite).

Museosta lähtee kaksi dokumentointityöparia valokuvaamaan ja haastattelemaan Ounasvaaran tunnelmia ja siellä liikkuvien ihmisten onnellisuutta pe 12.10.2018 klo 10.00. Työparit kulkevat Ounasvaaran poluilla ja ovat kahdella Ounasvaaran laavulla (näköalatorni ja luontopolku) klo 12.00 saakka. Tarkoituksena on kysyä vastaantulevilta ihmisiltä tärkeä kysymys: Mikä tekee sinut onnelliseksi Rovaniemellä?

Valokuvat ja haastattelut tallennetaan museon kokoelmiin myös tulevien sukupolvien käyttöön. Nykydokumentointipäivää voi seurata somessa (Facebookissa ja Twitterissä) #onnentallentajat.

Lisätietoa antaa:

 amanuenssi Hanna Kyläniemi

 puh. 040 728 3362 tai hanna.kylaniemi@rovaniemi.fi

onni-museoon-banner.jpg

 

Suomi Jäämeren rannalla -näyttelyn avajaiset itsenäisyyspäivänä – avoimet ovet

Itsenäisyyspäivänä yleisölle aukeaa uudistettu Lapin maakuntamuseon Petsamo – Suomi Jäämeren rannalla -perusnäyttely. Näyttelyyn on ilmaiset, opastetut kierrokset klo 12 ja 14 ja muuna aikana museon henkilökuntaa on paikalla kertomassa näyttelystä. Lisäksi Arktikumissa on esillä kaksi Suomi 100 -näyttelyä: Rovaniemen ja rovaniemeläisten historiasta kertova 100 esinettä, 100 kuvaa ja Suomen arktista osaamista esittelevä Arctic Expo 100.

Juhlapäivänä 6.12.2017 näyttelyihin on vapaa pääsy klo 10–18, ja 2 000 ensimmäistä vierasta saa muistoksi Arktikum-heijastimet. Arktikumin aukiolle sytytetään 100 jäälyhtyä Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi.


Museo Facebookissa
badge.png

Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi

Arktikum-talon info
 puh. 016 322 3260

Lapin maakuntamuseo
puh. 016 322 8589