• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Kulttuuripalvelut

Lapin maakuntamuseon uutisia ja tapahtumia

Suomi Jäämeren rannalla -näyttelyn avajaiset itsenäisyyspäivänä – avoimet ovet

Itsenäisyyspäivänä yleisölle aukeaa uudistettu Lapin maakuntamuseon Petsamo – Suomi Jäämeren rannalla -perusnäyttely. Näyttelyyn on ilmaiset, opastetut kierrokset klo 12 ja 14 ja muuna aikana museon henkilökuntaa on paikalla kertomassa näyttelystä. Lisäksi Arktikumissa on esillä kaksi Suomi 100 -näyttelyä: Rovaniemen ja rovaniemeläisten historiasta kertova 100 esinettä, 100 kuvaa ja Suomen arktista osaamista esittelevä Arctic Expo 100.

Juhlapäivänä 6.12.2017 näyttelyihin on vapaa pääsy klo 10–18, ja 2 000 ensimmäistä vierasta saa muistoksi Arktikum-heijastimet. Arktikumin aukiolle sytytetään 100 jäälyhtyä Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Tiedettä, taidetta ja toimintaa museoviikolla 2017!

Kansainvälisen museoviikon kunniaksi Arktikum, Tiedekeskus Pilke ja Kulttuuritalo Korundi järjestävät värikästä ohjelmaa kaikenikäisille rovaniemeläisille. Tapahtumat keskittyvät museopäivään 18.5., jolloin on vapaa pääsy näyttelyihin sekä muuta maksutonta ohjelmaa, mm. elokuvanäytöksiä, teemaopastuksia, näyttelyihin tutustumista ja kisailua.

Katso museoviikon tarkempi ohjelma:
http://www.arktikum.fi/tapahtumat/uutiset/tiedetta-taidetta-ja-toimintaa-museoviikolla.html

*****

 

Lapin maakuntamuseon kuva-arkiston tilapäinen sulkeminen 4.9.-31.12.2017

Lapin maakuntamuseon kuva-arkisto on ruuhkautunut laajan perusnäyttelyuudistuksen ja vaihtonäyttelytöiden vaatimien kuvankäsittelytöiden vuoksi.

Tämän johdosta kuva-arkisto suljetaan tilapäisesti 4.9.-31.12.2017 väliseksi ajaksi. Asiakkaiden tilauksia voidaan ottaa myös tuona aikana vastaan, mutta niiden toimittaminen tapahtuu vasta tammikuusta 2018 alkaen.

 

*****

YLEISÖOPASTUKSET

100 esinettä, 100 kuvaa - Vuosisata Lapin maakuntamuseon kokoelmissa
(ks. tästä myös näyttelyn aineistolistaus)

Maaliskuussa                     VIIKKO 10     HIIHTOLOMAVIIKKO ti 7.3. – su 12.3.2017 klo 16

Toukokuussa                     VIIKKO 20     MUSEOVIIKKO ti 16.5. – su 21.5.2017 klo 16

Lisäksi joka kuukauden ensimmäinen torstai klo 16.00 huhtikuusta heinäkuuhun

to 6.4. // to 4.5. // to 1.6. // to 6.7. klo 16.00

Opastuksen kesto noin 30 min.
Opastus kuuluu sisäänpääsylipun hintaan.
Myös Museokortilla!

 

*****

Uutuuskirja nyt saatavilla!

 

PARAKKEJA JA PIIKKILANKAA

 • SAKSAN ARMEIJAN RAKENTAMISEEN LIITTYVÄ TOIMINTA ROVANIEMEN SEUDULLA 1940–1944

 

Toisen maailmansodan aikaan Saksa levittäytyi läpi koko Euroopan jättäen jälkensä miltei kaikkiin Euroopan kolkkiin. Myös Rovaniemen seudulta - entisten kauppalan ja maalaiskunnan alueilta - löytyy runsaasti jälkiä saksalaisten läsnäolosta. Tämän kirjan myötä opit katsomaan Rovaniemen alueen maastosta löytyviä betonijäänteitä ja muita Saksan armeijan jättämiä merkkejä uusin silmin.

Parakkeja ja piikkilankaa - Saksan armeijan rakentamiseen liittyvä toiminta Rovaniemen seudulla 1940–1944 -teos perustuu laajaan kenttä- ja arkistotutkimusaineistoon sekä haastatteluihin. Jatkosodan ajan Rovaniemen seudun saksalaisten rakennustoiminnasta ja heidän hallussaan olleista alueista ei ole aiemmin tehty juurikaan dokumentointia. Rovaniemeläiset ovat jo lähestulkoon unohtaneet koko saksalaisajan, ja esimerkiksi keskikaupungin alueelta on jo lähes kaikki toiseen maailmansotaan liittyvät jäänteet raivattu uudisrakentamisen tieltä. Entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella rakenteita on säilynyt huomattavasti enemmän.

Kirjassa on ensimmäistä kertaa koottu kattavasti yhteen tiedot sekä Rovaniemen seudun saksalaisten vuokraamista ja rakentamista alueista että heidän leireistään ja vuokraamistaan rakennuksista. Tämän tutkimuksen myötä saadaan jälleen yksi palanen Rovaniemen seudun historiaa sille kuuluvalle paikalleen.

Kirjaa varten tehdyt kenttätutkimukset ja kartoitukset ovat olleet kilpajuoksua raivaustraktoreita ja rakentamista vastaan. Tälläkin hetkellä lähes päivittäin jossain päin Rovaniemeä jyrätään lopullisesti Saksan armeijan valtavan rakennustoiminnan jäänteitä. Kirjan kirjoittaja FL Kalevi Mikkonen on todellakin tarttunut kartoitustyöhön viime tingassa.

 

Kirja on Lapin maakuntamuseon julkaisuja nro 18.

Paino: Grano, Oulu 2016. 258 s. Osittain värillinen.

 

Saatavilla vain Arktikumin museokaupasta!

Tilaukset:
email:
info@arktikum.fi

tai puh. 016 - 322 3260


Arktikum, Pohjoisranta 4, 96100 Rovaniemi

 

Hinta: 23 €

 

 

 

Lapin maakuntamuseon vuoden 2016 ensimmäinen erikoisnäyttely Häntä meni jo - 25 vuotta Kemijoen viimeisestä uitosta avautuu  Lisätietoja näyttelystä tästä linkistä.  (21.1.2016)


***

Lapin maakuntamuseo dokumentoi Enontekiön lentoaseman toimintaa joulusesongin 2015 aikana - Wihurin rahastolta apurahaa kuljetusliikenteen nykydokumentointiin (4.12.2015)

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on myöntänyt museoiden valtakunnallisen TAKO tallennus- ja kokoelmayhteistyön Pooli 5 -työryhmälle 20 000 € apurahan nykydokumentointihankkeeseen vuosille 2015–2016. Työryhmässä mukana olevien museoiden käsittelemät aihealueet ovat viestintä, liikenne ja matkailu. Hankkeessa keskitytään liikenteeseen ja sen tarkoitus on tallentaa kuljetusliikenteen kulttuuriperintöä museoihin nykyajan dokumentoinnin avulla. Hankkeeseen osallistuu kolmetoista museota eri puolilla Suomea, ja se jakautuu museoiden ja aiheeksi valittujen dokumentointikohteiden mukaan kuljetusliikenteen ala-aiheisiin, joita ovat logistiikka, tietoliikenne ja liikennealueet kuten satamat ja lentokentät. Mukana on erilaisia nykyajan ilmiöitä, jotka antavat uudenlaista perspektiiviä suomalaiseen kuljetusliikenteeseen. Poolissa 5 työskentelee useita liikenteen aloja tallentavia merkittäviä suomalaisia erikoismuseoita kuten Mobilia, Forum Marinum, Suomen Rautatiemuseo, Suomen Merimuseo ja Suomen ilmailumuseo.

Lapin maakuntamuseo on myös mukana hankkeessa. Museo dokumentoi Enontekiön lentoaseman toimintaa joulusesongin 2015 aikana, jolloin lentoasemalle saapuu Brittein saarilta useita charter-lentoja päivässä. Tarkka dokumentointipäivä on 22.12.2015. Tallennuksessa huomioidaan sekä Enontekiön lentoaseman toiminta kokonaisuudessaan että tarkastellaan päiväretkiä tekevien turistien saapumista lentoasemalle, järjestäytymistä, eteenpäin kuljettamista ja takaisin tuloa paluulennoille. Maakuntamuseo täydentää ja jatkaa Enontekiön lentoaseman nykydokumentoinnilla kokoelmiaan Lapin matkailusta. Edellisen kerran museon valokuvaaja Jukka Suvilehto on dokumentoinut lentoasemaa vuonna 2001. Museon kokoelmissa on kiinnostavia otoksia charter-lennoista ja brittituristien päivämatkoista jo useammalta vuodelta. Näitä aineistoja käytetään museon omissa näyttelyissä ja julkaisuissa, mutta ne ovat myös ulkopuolisten tutkijoiden hyödynnettävissä.  

Lapin maakuntamuseo tekee hankkeessa yhteistyötä Suomen Ilmailumuseon kanssa. Charter-lentojen dokumentoinnilla museon kokoelmiin on myös valtakunnallista merkitystä. Suomen ilmailumuseo nykydokumentoi hankkeessa omana osuutenaan Helsinki-Malmin lentoaseman toimintaa.  

Kuljetusliikenteen dokumentointihankkeessa jokainen kolmetoista museota tekee oman työnsä eri ilmiöistä, eri puolilla Suomea. Dokumentoinnit kootaan myöhemmin yhteen pooli 5:n yhteiseksi raportiksi. Hankkeessa on merkittävää sen valtakunnallinen kattavuus, museoiden liikenteeseen liittyvien kokoelmien yhteinen tarkastelu ja laaja-alainen yhteistyö liikenteen alan yritysten kanssa. Lapin maakuntamuseo ja Suomen Ilmailumuseo tekevät hyvää yhteistyötä Finavia Oyj:n.

Lisätietoja:
Hanna Kyläniemi, Lapin maakuntamuseo, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi
040 728 3362, hanna.kylaniemi(at)rovaniemi.fi


***
Museolehti Raidon juhlanumero on ilmestynyt 4.12.2015
Lapin maakuntamuseon maakunnallinen museolehti Raito on jälleen ilmestynyt. Tämän vuoden numero on henkilöpainotteinen. Samalla se on juhlanumero, sillä Lapin maakuntamuseo täytti lokakuussa 40 vuotta. Museon pitkäaikaisten työntekijöiden, oppaiden ja maakuntamuseotutkijan haastattelut avaavat museossa tehtyä työtä. Museon neljän vuosikymmenen monivaiheista historiaa avataan lisäksi vielä erillisessä artikkelissa.

Lapin historia on täynnä mielenkiintoisia, vahvoja henkilöitä. Tämän vuoden Raito esittelee kittiläläisen lauluntekijä Leevi Lassilan (1892–1939) ja kemijärveläisiä vuosikymmeniä vaatettaneen muotikauppias Lyyli Perungan (1895–1969) elämää ja elämäntyötä. Museonjohtaja Hannu Kotivuoren viime vuoden numerossa aloittama artikkelisarja amatööriarkeologi Johan Hoikan kirjeistä jatkuu toisella osalla. Tällä kertaa käsittelyssä ovat Hoikan Korkalonniemellä eli Rovaniemen kirkon ja nykyisen terveyskeskuksen seudulla tekemät tutkimukset.

Saksalaisajan jäänteitä Rovaniemellä ansiokkaasti tutkiva Kalevi Mikkonen kertoo projektistaan haastattelussa. Kokemusrikkaan irtioton tehnyt ja siitä kirjan kirjoittanut porotutkija Timo Helle kertoo artikkelissaan vuodestaan pororenkinä Kemin–Sompion paliskunnassa.

Paljon rovaniemeläisiä viime vuosina puhuttanutta Valistustaloa käsitellään kahdessa artikkelissa. Toisessa taloa esitellään rakennussuojelun ja toisessa käyttäjän näkökulmasta.

Lapin luontoon liittyen esitellään pohjoisen Suomen ja osin Venäjän puolella olevia geologisia luontomatkailukohteita ja niihin liittynyttä ABCG-hanketta. Lehdestä löytyy myös muita ajankohtaisia Lapin historiaan ja kulttuuriperintöön liittyviä uutisia sekä katsaus aihepiiriin liittyvään uuteen kirjallisuuteen.

Raitoa voit ostaa huokeaan hintaan Arktikumin museokaupasta ja Rovaniemen kirjaston Lappi-osastolta. Lehden voit myös tilata kotiisi ottamalla yhteyttä amanuenssi Heidi Pelkoseen (heidi.pelkonen@rovaniemi.fi) tai puh. 050 315 1481.

Voit lukea Raito-lehteä myös netissä.

 

***
Avoimet ovet Arktikumissa 13.9.2015
Arktikumiin on vapaa pääsy su 13.9.2015 klo 10-18. Pilkkeessä, Arktikumissa ja talojen piha-alueilla on Sahanperän Savotta, joka on metsäalan ilmaistapahtuma. Ohjelmassa on mm. Sirkus Taika-Ajan, The Bilebändin ja Jarno Jokiharjun esitykset, hevoskärryajelua ja erikoisopastuksia Lapin maakuntamuseon näyttelyyn Wir waren Freunde ja lintuaiheisia opastuksia Stephanie Lefreren ja Petri Kemppaisen johdolla.
Lisäksi Lapin maakuntamuseon henkilökuntaa on tavattavissa Arktikumin käytävällä ja näyttelysaleissa.

klo 11.00-12.30 Matka lintujen elämään (FI/ENG), Luonnontieteen amanuenssi Stéphanie C. Lefrère (Lapin maakuntamuseo) ja Petri Kemppainen (Lapin Lintutieteellinen yhdistys)
klo 12.00-12.30 Wir waren Freunde – Olimme ystäviä –näyttelyn erikoisopastus, näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto
klo 12.00-12.30 Tikusta asiaa – Arktisen puun tarina -näyttelyn erikoisopastus, tiedetoimittaja Marjo Laukkanen
klo 13.00-14.30 Matka lintujen elämään (FI/ENG), Luonnontieteen amanuenssi Stéphanie C. Lefrère (Lapin maakuntamuseo) ja Petri Kemppainen (Lapin Lintutieteellinen yhdistys)
klo 14.00-14.30 Wir waren Freunde – Olimme ystäviä –näyttelyn erikoisopastus, näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto
klo 14.30-15.00 Tikusta asiaa – Arktisen puun tarina -näyttelyn erikoisopastus, tiedetoimittaja Marjo Laukkanen
klo 15.00-16.00 Ilmastonmuutos ja minä (FI/ENG), Luonnontieteen amanuenssi Stéphanie C. Lefrère (Lapin maakuntamuseo)
klo 16.00-16.30 Wir waren Freunde – Olimme ystäviä –näyttelyn erikoisopastus, näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto
klo 17.00-18.00 lmastonmuutos ja minä (FI/ENG), Luonnontieteen amanuenssi Stéphanie C. Lefrère (Lapin maakuntamuseo)

Lisäksi Polariumissa non-stop esityksenä "Rovaniemi ennen ja jälkeen tuhon" sekä Auditoriossa "Liekkimeren jälkeen - Kuvia ja tunnelmia Rovaniemen kauppalan tuhosta lokakuussa 1944".

Tervetuloa!

***
Lapin maakuntamuseon remontti kesäkaudella 2015
Lapin maakuntamuseon toimistotiloja remontoidaan kesän aikana. Tämä vaikuttaa huomattavasti asiakaspalveluun. Remontin vuoksi kuva-arkisto voi palvella asiakkaita vain rajoitetusti. Remontti alkaa viikolla 26. Työt pyritään tekemään kesälomien aikana heinäkuussa, jolloin asiakaspalvelu on muuntoikin suljettuna.

***
18.5.2015 Kansainvälisenä museopäivänä vapaa pääsy Arktikumiin klo 9-18
Kansainvälistä museopäivää vietetään  maanantaina 18.5. Perinteisten avointen ovien lisäksi Pilke, Arktikum ja Korundi järjestävät paljon ohjelmaa eri kohderyhmille: luvassa on oppimispaketteja koululaisryhmille sekä kaikelle yleisölle avoimia opastuksia, näytöksiä ja työpajoja.

Museopäivän ohjelma:
Maksuton sisäänpääsy Korundiin, Tiedekeskus Pilkkeeseen ja Arktikumiin klo 9-18
klo 12.00 Matka arktiselle alueelle -opastus Arktikumissa
Opastettu kierros Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin Korundissa
klo 12.30 Wir waren Freunde -näyttelyn opastus Arktikumissa
klo13.00 Climate change effects on the nature of Lapland - guided tour (in English) / in Arktikum
klo 14.00 Matka arktiselle alueelle -opastus Arktikumissa
klo 15.00 Wir waren Freunde -näyttelyn opastus Arktikumissa
Opastettu kierros Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin Korundissa
klo 16.00 Ilmastonmuutoksen vaikutukset Lapin luontoon -opastus Arktikumissa
klo 17.00 Biotalouden keväthulinat, kaikille avoin työpaja Pilkkeessä

“Liekkimeren jälkeen” kuvaesitys Rovaniemen tuhosta 1944 Arktikumin Auditoriossa koko päivän.
Saamenkielinen elokuvaleiri Utsjoella kesällä 2015 –tapahtumassa tuotettujen lyhytelokuvien (viisi lyhytelokuvaa, kesto noin 15 min) esitykset non-stoppina Pilkkeen Porstuassa klo 9-18.
Galleria Valossa Arktikumissa kirja-arpajaiset sekä toi/se/us-näyttelyn esittely tasatunnein klo 12-17.
Galleria Napassa Lapin taiteilijaseuran TAKE AWAY! –myyntinäyttely ja taidemarkkinat klo 12-17.

Lisätiedot ja yhteydenotot
Pilke Info
puh. 020 564 7820, www.tiedekeskus-pilke.fi

Arktikum ja Korundi
Asiakaspalvelu, puh 016 322 3260, www.arktikum.fi, www.korundi.fi


***
Avattu uusi erikoisnäyttely Wir waren Freunde - Olimme ystäviä, esillä 10.1.2016 saakka.
Lapin maakuntamuseon tuottama erikoisnäyttely kertoo saksalaisajasta Lapissa ja Rovaniemellä 1940-1944. Näyttelyn lisäksi esillä on myös Liekkimeren jälkeen -kuvaesitys Rovaniemen tuhosta Arktikumin auditoriossa.

Saatavilla myös näyttelyjulkaisu sekä suomeksi että kieliversiona saksa-englanti. Julkaisua voi ostaa Arktikumin museokaupasta, hinta 10 €. Julkaisua voi myös tilata osoitteesta info)at)arktikum.fi


***
Lapin maakuntamuseon kuva-arkiston tilapäinen sulkeminen 
Lapin maakuntamuseon kuva-arkisto on ruuhkautunut laajan vaihtonäyttelyn vaatiman kuvankäsittelyn vuoksi. Tämän takia kuva-arkiston kuvatilauksia ei toimiteta 1.3. - 30.4.2015 välisenä aikana.
Asiakkaiden tilauksia voidaan kuitenkin ottaa vastaan, mutta tilaukset voidaan toimittaa vasta toukokuusta alkaen. Kuvatiedusteluita voi kysellä ja arkistossa voi käydä paikan päällä.


***
Museolehti Raito (2014) jälleen täynnä mielenkiintoisia artikkeleita

Lapin maakuntamuseon maakunnallista Raito -lehteä on julkaistu jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Tämän vuoden lehdessä on jälleen tarjolla asiantuntijoiden artikkeleita monista mielenkiintoisista Lappiin liittyvistä aihealueista.

Uusimmassa lehdessä museonjohtaja Hannu Kotivuori aloittaa amatööriarkeologi Johan Hoikan kirjeitä vuosilta 1864–1871 esittelevän artikkelisarjan. Tälle kiinnostavalle sarjalle on luvassa jatkoa tulevina vuosina. Arkeologia on esillä hyvin muutamassa muussakin artikkelissa. Petro Pesonen ja Satu Koivisto esittelevät tekstissään Rovaniemellä Valionrannassa tehtyjä ns. Koskenniskan kaivausten tuloksia ja Olli Eranti puolestaan kertoo Rovaniemen muinaisten kiviseppien taidokkaista töistä.

Johanna Tuovisen artikkelissa tutustutaan 1950-luvulla ilmestyneiden Raivaaja-lehtien välittämään kuvaan Petsamon siirtolaisnuorten elämästä Tervolan Varejoen kylässä. Lapin maakuntamuseon amanuenssi Hanna Kyläniemi puolestaan avaa ns. umpitakkien käytön historiaa Lapissa. Lapin maakuntamuseon kokoelmista löytyykin useampia umpitakkeja, joilla kullakin on mielenkiintoinen taustatarina.

Lehdessä on myös artikkeleita monista muista aiheista. Mukana on lyhyt uutiskooste ajankohtaisista museoasioista, minkä lisäksi tämän vuoden Raidosta löytyy listaus kaikista vuosina 2004–2014 julkaistuista artikkeleista kirjoittajineen.

Raitoa voit ostaa huokeaan hintaan esimerkiksi Arktikumin museokaupasta. Lehden voit myös tilata kotiisi ottamalla yhteyttä vs. maakuntamuseotutkija Paula Hautalaan (paula.hautala@rovaniemi.fi) tai puh. 050-315 1481.

Lehden sähköinen versio löytyy Lapin maakuntamuseon nettisivuilta. Lue Raito-lehteä.


*** 

Liekkimeren jälkeen
Kuvia ja tunnelmia Rovaniemen kauppalan tuhosta lokakuussa 1944
Lapin maakuntamuseon tuottama kuvaesitys kauppakeskus Revontulessa 10.–19.10.2014 päivittäin klo 10–18.

 Lokakuussa 2014 tulee kuluneeksi 70 vuotta Rovaniemen kauppalan tuhosta. Lapin maakuntamuseo on koonnut Rovaniemen tuhosta kuvaesityksen, joka kertoo koskettavalla tavalla Rovaniemen kauppalan totaalisen tuhon laajuudesta. Esitys on nähtävillä kauppakeskus Revontulessa 10.10–19.10.2014 ja Arktikumissa 21.10.–2.11.2014 saakka.

70 vuotta sitten Rovaniemen kauppala paloi tuhkaksi. Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa aselevon 4.9.1944, ja Lapissa jo vuosia olleiden saksalaisten joukkojen häätämiseen annettiin kaksi viikkoa aikaa. Tehtävä oli lähestulkoon mahdoton, ja sodan uhka oli todellinen.
Tilanne pysyi aselevon sopimisen jälkeen vielä tovin rauhallisena. Osittain ylläpidettiin jopa toivetta siitä, että aseveljeys tulisi päättymään rauhanomai¬sesti ilman suurempia vastoinkäymisiä. Lapin sota alkoi 28.9.1944 ensimmäisestä taistelukosketuksesta saksalaisten ja suomalaisten välillä Pudasjärvellä.
Saksalaisjoukot aloittivat Rovaniemen polttamisen 7.10.1944 tuhoten aluksi omia parakkirakennuksiaan. Hävitystä kesti lokakuun 16. päivään saakka. Muutamassa päivässä Rovaniemen kauppalan keskustasta tuhoutui 90 %. Kauppalan alueelta 548 asuinrakennusta, 96 liikerakennusta ja 9 valtion, kunnan tai seurakunnan rakennusta katosi savuna ilmaan. Rovaniemen polttaminen on yksi Lapin sodan arvoituksellisimmista tapahtumista, johon liittyy monia huhuja ja tarinoita.

Noin kymmenisen minuuttia kestävään kuvaesitykseen on koottu valokuvia Rovaniemen tuhosta. Lisäksi mukana on aikalaismuistelmia päiväkirjoista, kirjeistä ja kirjallisuudesta. Esitystä säestää tunnelmallinen musiikki. Esitys on nähtävillä kauppakeskus Revontulen liiketilassa.

Seuraa tuhon etenemistä myös Lapin maakuntamuseon facebook -sivun kautta! https://www.facebook.com/lapinmaakuntamuseo

Tuotanto: Lapin maakuntamuseo
Yhteistyössä:
Lapin maakuntamuseo, Arktikum, Kauppakeskus Revontuli


***

ROVANIEMELÄISIÄ KAUPUNKINÄKYMIÄ 1950- JA 1960-LUVUILTA
HISTORYPIN -VERKKOSIVUSTOLLA

Lapin maakuntamuseo julkaisee rovaniemeläisen valokuvaajan Lauri Alanärän valokuvia Historypin verkkosivustolla.

Valokuvaaja Lauri Alanärä
Rovaniemeläinen Lauri Alanärä (1934–1998) kuvasi monipuolisesti ja  säännöllisesti kotikaupunkiaan ja sen erilaisia tapahtumia aina 1950-luvulta lähtien. Valokuvaamisen hän aloitti harrastuksenaan sotien jälkeen. Vähitellen harrastuksesta tuli ammatti, ja 1950-luvun lopulla Alanärä perusti valokuvausliike Foto Alanärän. Myöhemmin hän oli osakkaana valokuvausalan tarvikeliike Foto Polarissa. Hän myös julkaisi Lapin alueella 1960-luvulla ilmestynyttä Lapin sanomia.

0474_14376_01.jpgLauri Alanärä tallensi filmeilleen esimerkiksi 1950- ja 1960-lukujen jälleenrakennusaikaa. Katunäkymät ovat kiivaasta rakennustahdista huolimatta yllättävänkin hiljaisia ja rauhallisia. Liikennettä ja väkeä on vain satunnaisesti. Alanärän kuvista löytyviä jälleenrakennusajan rakennuksia purettiin parin vuosikymmenen päästä; näin hän on tallentunut myös kaupunkikuvan muutosta vuosikymmenten ajalta.

Alanärä palkattiin usein kuvaamaan Rovaniemen uusia myymälöitä ja yrityksiä. Historypin-sivulla onkin mahdollisuus päästä kurkistamaan 1960-luvun myymälään tai ihmettelemään menneen ajan näyteikkunoita. Valokuvissa näkyy myös Laurin mieltymys autourheiluun, sillä olihan hän itsekin kuskina Ounasvaaran vauhtikisoissa.

Historypin kulttuurihistoriallisten aineistojen julkaisukanavana
Historypin -sivustolle on tallennettu Alanärän kuvia 1950- ja 1960 -luvuilta, ajalta jolloin Lapin pääkaupunki Rovaniemi kasvoi ja muuttui nopeaan tahtiin. Historypin-verkkosivusto pohjautuu Google Maps:iin ja siinä on käytettävissä Streetview ominaisuus. Kävijä voi tarkastella vanhaa valokuvaa nykyisen näkymän päällä. Sovelluksen saa myös ladattua matkapuhelimeensa, jolloin paikan päällä voi tarkastella maisemanmuutosta ja saada uudenlaisen perspektiivin totuttuun ympäristöön. Tällä hetkellä Lapin maakuntamuseon sivustolla on reilusti yli kaksisataa Lauri Alanärän valokuvaa. Sivustolle ladataan myöhemmin lisää kuvia, joten kiinnostuneiden kannattaa pysyä valppaina.

Historypin -sivustoa ylläpitää voittoa tavoittelematon ja palkittu We Are What We Do -yritys. Sivuston ideana on saattaa yhteen yksityiset henkilöt, eri sukupolvet ja yhteisöt. Kaikilla on mahdollisuus kertoa muistojaan ja liittää omia kuvia ja videoita sivustolle. Mukana on laaja kirjo erilaisia museoita ja arkistoja ympäri maailman, ja Lapin maakuntamuseo on nyt liittynyt mukaan jakamaan kulttuuriperintöä uusin tavoin.

Linkki: http://www.historypin.com/channels/view/56977/#!photos/list/

Lisätietoja:
Lapin maakuntamuseon valokuva-arkistonhoitaja Suvi Harju
suvi.harju@rovaniemi.fi, puh. 016 322 3095 tai 040 828 9699

***

7.9. 2014 Sahanperän Savotta
Sahanperän Savotta on toista kertaa järjestettävä koko perheen metsähenkinen ilmaistapahtuma Rovaniemen keskustan tuntumassa. Tapahtuma järjestetään osana Rovaniemi-viikkoa sunnuntaina 7.9.2014. Tapahtumapaikkana toimii Metsähallituksen toimitalo Pilke ja Arktikum sekä talojen piha-alueet. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille metsistä kiinnostuneille henkilöille vauvasta vaariin. Sahanperän Savotta on Rovaniemeläisten yhteinen lämminhenkinen tapahtuma, jonka kautta he pääsevät viettämään aikaa yhdessä ja tutustumaan metsiin, metsien käyttöön ja alueen historiaan monipuolisesti.

Tiedekeskus Pilkkeeseen ja Arktikumiin on koko päivän ajan maksuton sisäänpääsy ja pihapiirissä tutustutaan metsäalaan usealta eri näkökulmasta yhteistyökumppaneiden esittelypisteillä. Tapahtumassa pääsee tutustumaan useisiin eri työkoneisiin ja luvassa on tanssiesityksiä, nuotiolla tulistelua, puutyönäytöksiä ja työpajoja lapsille. Bioenergian tulevaisuuteen luodaan katsaus paneelikeskustelussa, johon osallistuvat mm. talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen, kesk., Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä, maa- ja metsävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tytti Tuppurainen, SDP ja Rovaniemen Energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Aktiivisesti tapahtuman järjestelyissä on mukana 14 metsäalan toimijaa, joiden lisäksi näytteilleasettajiksi tapahtumaan odotellaan pariakymmentä Rovaniemeläistä yritystä. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Metsähallitus, Tiedekeskus Pilke, Arktikum-Palvelu Oy, Lapin maakuntamuseo, Lapin ammattikorkeakoulu, Ponsse Oy, Suomen metsäkeskus, Rovaniemen 4H-yhdistys, Lapin ELY-keskus, Lapin ammattiopisto ja Stora Enso. Tapahtuman järjestämistä tukee myös Suomen Metsäsäätiö ja Rovaniemen Energia Oy.
 
Tervetuloa!

***
Museoviikko 13. - 18.5.2014

Museoviikon kunniaksi kokoelmien ihmeet lähtevät vaeltamaan Rovaniemellä. Huomaatko, mikä esine ei oikeasti kuulu taidenäyttelyyn, tiedekeskukseen tai museoon?

Esineet eksyksissä -kilpailu järjestetään museoviikolla 13.–18.5.2014 ja siihen voi osallistua Arktikumissa, Pilkkeessä ja Korundissa. Kilpailuun voi osallistua vain yhdessä paikassa tai vaikka kaikissa. Voittajien kesken arvotaan kausikortteja Arktikumiin, Pilkkeeseen ja Korundiin.

Museoviikko huipentuu viikonloppuna. La 17.5. on vapaa pääsy Korundiin, ja su 18.5. juhlitaan kansainvälistä museopäivään, jolloin Arktikumiin ja Pilkkeeseen on vapaa pääsy. Museopäivän ohjelmaan kuuluu lyhytelokuvaesityksiä, talokierroksia ja lausuntaa.

Esineet eksyksissä FB kuva.jpg

 

***
Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyn uutuuksia -vitriinissä:
Koruaarre Savukosken Seitajärveltä

Lapin maakuntamuseo esittelee kokoelmien uutuuksia ja harvinaisuuksia Arktikumissa museon perusnäyttelyssä. Tällä kertaa esillä on heinäkuussa 2009 Savukosken Seitajärveltä löytynyt uniikki koruaarre, jolle ei löydy Suomesta vastineita.

Esine lienee naisen puvun kiinnittämiseen käytetty solkimainen rengas eli malju tai hopeakauluksessa
käytetty hela. Muotokieleltään vastaavia löytöjä tunnetaan Ruotsin Lapista. Muotissa valetun korun hopeanhohtoista metalliseosta ei ole toistaiseksi selvitetty. Kuvapuolella on kuusi tassujaan kurottavaa karhua pitelemässä kilpimäistä keskiosaa. Kierrenuorakuvioista muodostuu kolme samankeskistä ympyrää ja ulkoreunassa on helminauhaa muistuttava kehä. Taustapuolella on jälkiä muotin valukanavista. Korun halkaisija on noin 10 senttimetriä.

Ainutlaatuisen korun ikää ei ole voitu määrittää, mutta vastaavia esineitä tunnetaan mm. Virosta jo 500–600 -luvulta jKr. Löytöpaikan tuntumassa on kaksi 1700-luvulla käytettyä metsäsaamelaisten
asuinpaikkaa, joiden yhteyteen löydös voisi kenties myös sopia.

Esine on tuotu Lapin maakuntamuseoon vuonna 2009. Esine on uniikki eikä sille tunneta Suomesta suoria vastineita.

***
Luento ke 19.2. FT Matti Enbuske: Yhteistyöllä, yhteisvoimin: Lapin työväen vuosisata
Oulun yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Matti Enbuske tarkastelee esitelmässään Lapin työväen ja kansanliikkeiden historiaa, käännekohtia ja erityispiirteitä 1800-luvulta 2000-luvulle. Lapin työväen historiasta ei ole toistaiseksi laadittu kattavaa kokonaisselvitystä. Enbuske on kirjoittanut aiheesta laajan katsauksen, johon myös Arktikumissa oleva Lapin maakuntamuseon näyttely tukeutuu. Luento on Arktikumin auditoriossa klo 18. Ennen luentoa klo 17-18 mahdollisuus tutustua Lapin maakuntamuseon näyttelyyn. Vapaa pääsy. Luento järjestetään yhteistyössä Rovaniemen kirjaston kanssa. 

***
Museohallintoa virtaviivaistettiin
Rovaniemen taidemuseossa (per. 1986) ja Lapin maakuntamuseossa (per. 1975) toteutettiin työnjaollinen uudelleenjärjestely 1.1.2014, jonka mukaisesti museotoimen (2005–2013) muodostaneet yksiköt erotettiin tosistaan. Perusteena on erityisesti työn- ja vastuujaon sekä esimiestyön selkiyttäminen. Museoyksiköillä on erilliset budjetit, toimitilat, sisällöntuotanto ja tuotteet. Lisäksi Korundissa eli vanhan postiautovarikon tiloissa toimivan taidemuseon työsarka on olennaisesti kasvanut laajentuneiden tilojen myötä.

Maakuntamuseon lähiesimiehenä toiminut intendentti jatkaa työtään nimikkeellä museonjohtaja. Vastaavasti taidemuseota johtaa edelleen koko museotoimesta aikaisemmin vastannut museonjohtaja. Näin molemmilla museoilla on oma vastuullinen ja läsnä oleva johtaja sekä heillä henkilökunnasta nimitetyt varahenkilöt. Museoiden yhteisten työntekijöiden, museomestarin ja -sihteerin, osalta jatketaan nykyisiä järjestelyjä.

Tavoitteena on, että muutos vahvistaa asiantuntijuutta, selkiyttää johtamista, tehostaa toimintaa sekä vähentää kustannuksia ja ulkopuolisen työn tarvetta.

***
RAITO 2013 on ilmestynyt   

Lapin maakuntamuseon tämänvuotinen museolehti tarjoaa vankan lukupaketin Lapin kulttuuriperinnöstä ja luonnosta kiinnostuneille. Raidon anti painottuu erityisesti Lapin ammatillisten museoiden historiaan ja ajankohtaisiin uutisiin. Lapin maakuntamuseoon on saatu mittava kokoelma Aapo-Matti Salmen, ”etulinjan erämiehen”, tekemiä Lapin riistamaiden tuntijoiden haastatteluja. Sekä Raidon artikkelissa että maakuntamuseossa parhaillaan esillä olevassa erikoisnäyttelyssä selviää, että lappilainen työväenperintö eroaa monin tavoin muusta Suomesta. Kultamuseo on toiminut 40 vuoden ajan oman alansa asiantuntijana ja Inarin saamelaismuseon ulkomuseoalueen avaamisesta on vierähtänyt jo viisi vuosikymmentä.
Arkkitehti Alvar Aallon kädenjälki näkyy Rovaniemellä useassa kohteessa, ja tällä kertaa on mielenkiintoista lukea Korkalorinteen eli Tapiolan asukkaiden näkökulmia. Varsinaista salapoliisityötä on tehty Rovaniemellä 1950-luvulla sijainneen Alvar Aallon sivutoimiston vaiheiden selvittämiseksi. Tuhansia ajokilometrejä puolestaan on vaatinut Etelä- ja Keski-Lapin arvokkaiden maisemien tarkastelu. Lisäksi lukija pääsee pistäytymään Petsamossa ja perehtymään saamelaisten tärkeään työkaluun leukuun.

Suora linkki Raitoon.

***
Itä-Lapin sota-ajan haastattelut ovat  Lapin maakuntamuseolla
Lapin maakuntamuseo vastaanotti Itä-Lapin kuntayhtymältä arkistoitavaksi ja vapaasti käytettäväksi (ei kaupalliseen toimintaan) kopiot Itä-Lapin talvisota tutuksi - ja Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa –hankkeiden haastattelumateriaalit. Aineisto on nähtävissä ja kuunneltavissa Lapin maakuntamuseolla. Aineiston toinen kopio on Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolla (os. Savukoskentie 12, 98900 Salla).

Talvisodan haastattelumateriaalit on talletettuna yhdeksälle DVD-levylle ja jatkosodan haastattelut yhdeksälletoista DVD-levylle. Luettelon haastatelluista saa pyydettäessä Lapin maakuntamuseolta. Haastatteluja ei ole litteroitu.


                      

                    
   


Museo Facebookissa
badge.png

Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi

Arktikum-talon info
 puh. 016 322 3260

Lapin maakuntamuseo
puh. 016 322 8589