Etusivu>Koronavirus>Poikkeustilanteen vaikutukset kaupungin palveluihin
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Koronavirus
Poikkeustilanne vaikuttaa palveluiden tuotantoon Rovaniemellä

31.3.2020 10:29

Kokoamme tälle sivulle poikkeustilanteen vaikutuksia kaupungin palveluissa. Listaa täydennetään ja päivitetään jatkuvasti.

Rovaniemen kaupungin palveluissa on koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi muutoksia ajalla 18.3-13.4.2020. Ajankohtaista lisätietoa valtioneuvoston sivuilta: valtioneuvosto.fi

Kaupungin palveluissa suositaan poikkeusolojen aikana etäyhteyksiä ja sähköistä  asiointia. Välttämättömän paikan päällä asioinnin aikana on muistettava hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä vähintään metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin.

Perusterveydenhuolto

Kaupungin terveysasemilta hoidetaan toistaiseksi vain kiireelliset tehtävät. Ole yhteydessä terveydenhuollon päivystykseen vain kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa. 

Määräaikaistarkastusten kutsuja ei toistaiseksi lähetetä. Mikäli jo annettuja aikoja perutaan, tästä informoidaan erikseen.

Ei kiireellisissä terveydenhuollon asioissa käytä mieluiten terveydenhuollon sähköistä asiointia. Jos tarvitset kiireellistä terveydenhuoltoa, ota yhteys puhelimitse terveysaseman päivystysnumeroon.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa

 • Älä tule terveysasemalle vaan soita ensin
 • Ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä
 • Kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan
 • Sairasta lievät hengitystieinfektiot kotona
 • Pidä erityistä huolta hygieniasta ja vältä kontaktia muihin ihmisiin.
 • Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit tehdä arvion omaolo.fi -verkkopalvelussa. Terveyskyla.fi -sivustolta löytyy myös sähköinen koronabotti.

Terveysasemien päivystysnumerot

Maanantai-torstai, klo 8 - 16
Perjantai, klo 8 - 15

 • 016 322 4600, Urheilukadun terveysasema
 • 016 322 4610, Pulkamontien terveysasema
 • 016 322 4620, Rinteenkulman terveysasema

Toimi puhelimen ohjeiden mukaan

Muina aikoina:

 • 016 322 4800 Lapin keskussairaalan päivystys

Terveydenhuollon sähköinen asiointi

Klinik_Pro_Banneri_Rovaniemi_200x120_20180508.jpg

Voit asioida nettiklinikalla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ammattilaiset saavat järjestelmän kautta ensitiedot vaivasta ja ottavat yhteyttä hoidon aloittamiseksi 1–3 arkipäivän kuluessa.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollossa annetaan toistaiseksi vain kiireellistä hoitoa. Kiireettömät hammashoitoajat perutaan 23.3.-13.4.2020 väliseltä ajalta.

Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa, soita suun terveydenhuollon ajanvaraukseen hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Kaikki asiointi suun terveydenhoitoon tapahtuu puhelimitse

Keskitetty ajanvaraus p. 016 322 4630  (ma-to klo 8-15.30, pe klo 8-15)

Viikonloppuisin ja arkipyhinä toimii Lapin kuntien yhteinen hammaslääkäripäivystys, jossa hoidetaan kiireellistä suun terveyteen liittyvää ensiapua tarvitsevat potilaat.

Hammaslääkäripäivystys: 010 633 8330, klo 9.30-10.30 välisenä aikana.

Neuvolat

Raskaana olevien ja 0-18 kuukauden ikäisten lasten terveystarkastukset toteutetaan normaalisti.

Leikki-ikäiselle ei voi varata aikaa terveystarkastukseen, mutta kaikkien neuvolaikäisten lasten rokotusohjelman mukaiset ikäkausirokotukset annetaan. Rokotusaika varataan neuvolasta puhelimitse. Mikäli lapselle on jo sovittu aika ja se joudutaan perumaan, siitä ilmoitetaan lapsen vanhemmalle puhelimitse.

Kuuden kuukauden ikäisten lasten ryhmäneuvolat ja perhevalmennuksen Perheeksi -ryhmät ovat tauolla. Terveydenhoitaja on yhteydessä lapsen vanhempaan ja sopii yksilöajan ryhmätapaamisen sijaan.
 
Mikäli sinulla tai lapsellasi on hengitystieoireita (yskä, nuha, kurkkukipu) ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse ennen sovittua neuvolakäyntiä. Toimi saatujen ohjeiden mukaan. Vastaanottoajan peruminen tapahtuu myös puhelimitse. Neuvoloiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme: rovaniemi.fi/neuvolapalvelut.

Raskaana olevien vastaanottokäynnille suositellaan tulevan yksin ja lasten vastaanottokäynnille suositellaan vain yksi saattaja mukaan.
Noudata hyvää käsihygieniaa ja pidä fyysistä etäisyyttä toisiin henkilöihin odotustilassa.

Lapsi sairas -hoitovapaatodistuksia ei kirjoiteta neuvolasta. Vanhemman tulee sopia poissaolosta työnantajansa kanssa.

Koulutus

Rovaniemen kouluissa opetus järjestetään etäopetuksena keskiviikosta 18.3. alkaen. Etäopetus toteutetaan erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Valtioneuvoston 20.3. päätöksen mukaisesti kaupunki järjestää lähiopetusta erityisoppilaille sekä 1.-3. luokille. Koulukohtainen käytännön viestintä ja ohjeistus hoidetaan koulujen toimesta Wilmassa.

Varhaiskasvatus ja avoin päiväkoti

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus jatkuvat normaalisti hallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Kaikki lapset, joiden hoitaminen kotona on mahdollista, suositellaan jäämään kotiin. Kaupunki hyvittää asiakasmaksut, mikäli lapsi ei tarvitse päivähoitoa.

Avoimen päiväkodin toiminta ja varhaiskasvatuskerhot ovat kiinni toistaiseksi. Päiväkodit järjestävät vielä varhaiskasvatuspalveluita valtioneuvoston ohjeiden mukaisesti.

Nuorisopalvelut

Kaikki nuorisotilat on suljettu. Nuorisotyö ei kuitenkaan lopu, vaan jatkaa toimintaansa digitaalisesti ja jalkautumalla nuorten kokoontumispaikoille eri puolilla Rovaniemeä. Nuoriso-ohjaajiin saa yhteyden puhelimella, WhatsAppilla ja yksityisviestillä Facebookissa ja Instagramissa. Nuorisotyö on entistä enemmän läsnä ja tavoitettavissa somekanavissaan.

Discord-päivystys ja Twitch.tv otetaan käyttöön 23.3. alkaen. Nuoriso-ohjaajat ovat läsnä Discordissa maanantaista perjantaihin kello 16-20. Mukaan pääsee kutsulinkillä https://discord.gg/SwP22ke. Discord on nuorten suosima ilmainen viestisovellus, jossa viestintä tapahtuu äänen, videon ja/tai tekstin muodossa. Sovelluksesta on työpöytä-, selain- ja mobiiliversio. Sovelluksen sisäinen viestintä tapahtuu kanavien tai yksityisviestien kautta. Kanavat eivät ole julkisia, ja niihin pääsee vain kutsulinkillä.

Twitch-livelähetykset tehdään torstaisin ja perjantaisin kello 18-19. Torstain nuorisotiedotuspoppari-kanavalla nähdään esimerkiksi mielenkiintoisia asiantuntijavieraita sekä väläyksiä nuorisotyön arjesta poikkeusoloissa. Perjantain pelitalomontendo-kanava keskittyy digipelaamiseen.

https://www.twitch.tv/nuorisotiedotuspoppari

https://www.twitch.tv/pelitalomontendo

Nuoriso-ohjaajiin ja muihin nuorispalvelujen työntekijöihin saa yhteyden WhatsAppilla tai yksityisviestillä somekanavissa. Puhelinnumerot ja sometilit löydät nuorisopalvelujen verkkosivuilta www.rovaniemi.fi/nuti.

Sosiaalipalvelut

Kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus, Erkkilänkujan päivätoimintapalvelut sekä kehitysvammaisten ja sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta keskeytetään 18.3. alkaen. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien asiakkaiden ei tule itse ottaa yhteyttä TE-hallintoon, vaan sosiaaliviranomainen ilmoittaa TE-hallintoon palvelun keskeytymisestä.

Muuten sosiaalipalveluiden toiminta jatkuu. Tarvittaessa asiakas voi olla ensisijaisesti yhteydessä omaan työntekijäänsä tai palveluneuvontaan ja ohjaukseen.

Sosiaalipalveluiden palveluneuvonta

Maanantai-perjantai: klo 8-16 p. 016 322 6701 
Jos kaipaat juttuseuraa, voit soittaa Rovaniemen kansalaistalon “Mitä sinulle kuuluu?” -puhelinpalveluun p. 040 587 0713, avoinna ma - pe klo 9-12. Puheluusi vastaavat kansalaistalon väki ja Neuvokkaan vapaaehtoiset. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä.

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. 

Saat apua sosiaalipäivystyksestä myös mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti: p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Sosiaalipäivystyksen verkkosivut:www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Perhe--ja-sosiaalipalvelut/Sosiaalipaivystys-ja-kriisipalvelut

Ikäihmiset

Kaupungin kokoama kattava paketti ohjeita ja palveluja yli 70-vuotiaille

Kaupunki on koonnut tiedotteen, josta löytyy kattavasti ohjeita ja tietoa ikäihmisten palveluista Rovaniemellä.
Paketista löydät mm. seuraavat asiat:

 • Valtioneuvoston toimintaohjeen tarkoitus
 • Asiointi terveyteen liittyvissä asioissa
 • Mitä palveluja ja millaista apua ikäihmisille Rovaniemellä tarjotaan?

Lue tiedote tästä: Toimintaohjeet ja palvelut yli 70-vuotiaille rovaniemeläisille

Muutokset toiminnassa

Ikäihmisten palveluissa päiväpalvelun toiminta on keskeytetty. Kotihoidon toiminta jatkuu muuten ennallaan. Palveluasumisen yksiköissä ikäihmisten jaksohoitopaikkoja on rajattu vain erityistilanteisiin.

Valtioneuvoston asettamat vierailukiellot ovat voimassa sekä kaupungin että yksityisten palveluntarjoajien tiloissa. Muutoin toiminta palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä on normaalia.

Geriatrian poliklinikan yli 70-vuotiaiden vastaanottoajat on peruttu ja siirretään poikkeusolojen jälkeiseen aikaan. Mahdollisuuksien mukaan asioita pyritään hoitamaan puhelimitse.

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori tarjoaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään koskevissa asioissa. Nestorista saat opastusta esimerkiksi 
kauppa-,  asiointi- ja siivousavun järjestämiseen. Nestori palvelee koronatilanteen vuoksi  pidennetyillä aukioloajoilla vain puhelimitse:
Maanantai-perjantai: klo 9-20 Lauantai-sunnuntai: klo 9-16 p. 016 322 2580

Seniorineuvolat

Seniorineuvoloissa on tarjolla toistaiseksi vain välttämättömin hoito (esim. INR-mittaukset ja lääkeinjektiot) ajanvarauksella. Terveydenhoitaja arvioi hoidon tarpeen ja antaa ajan vastaanotolle.

Lisätietoja ja ajanvaraukset soittamalla: Autti: terveydenhoitaja p. 040 588 4473 Lohiniva: terveydenhoitaja  p. 040 354 4669 Muut alueet: terveydenhoitaja p. 040 503 3263

Paikallisliikenne

Olemme ottaneet huomioon koronaepidemian palvelussamme. Matkustajamäärät ovat vähentyneet voimakkaasti ja Lnkkari siirtyy 1.4.2020 alkaen varhennettuun kesäaikatauluun.

1.4.2020 alkaen liikennöi viisi linjaa: 1 ja 2, 4, 5, 8 ja 14. Paikallisliikennettä on vyöhykkeellä A keskustassa lähialueineen sekä vyöhykkeellä B keskustan ja Muurolan välillä.

Rovaniemen paikallisliikenteen aikataulut on julkaistu Linkkarin verkkosivuilla osoitteessa linkkari.fi. Aikataulut ovat voimassa 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Verkkosivuilla oleva sähköinen reittiopas päivitetään. Verkkosivuille päivitetään myös ajantasaiset reittikartat.

Lisätietoa varhennettuun aikatauluun siirtymisestä: https://www.linkkari.fi/news/Linkkari-siirtyy-142020-alkaen-varhennettuun-kesaaikatauluun/

Näin ehkäisemme virustartuntoja Linkkari-matkoilla

 • Toivomme, ettet matkusta sairaana
 • Noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita
 • Vältä koskettamasta tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja jne. paljain käsin. Käytä puhtaita käsineitä
 • Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin
 • Kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi jätetään tyhjäksi

HUOM! Waltti-matkakorttia ei toistaiseksi voi ladata Rovaniemen kaupungin asiakaspalvelu Osviitassa. Kaikki maksuvälineet ovat kuitenkin edelleen käytössä.

Rovaniemen paikallisliikenteen verkkosivut: linkkari.fi/

Vapaa-aika ja kulttuuri

Kaupungin uimahallit, liikuntapaikat, kirjastot, teatterit, museot ja muut kulttuuripaikat ovat suljettuja. Myöskään kirjastoautot eivät liikennöi.

Latujen kunnossapito jatkuu toistaiseksi. Muistakaa THL:n ohjeistus turvaetäisyydestä ja hygieniasta ulkoillessa sekä erityisesti karanteeniohjeistus.

Lapin maakuntamuseon näyttelyt on suljettu, mutta museon asiakaspalvelu ja viranomaistyö jatkuu sähköisenä ja puhelimitse. Kulttuuritalo Korundi on myös suljettuna, mutta Lapin Kamariorkesteri ja Rovaniemen taidemuseo tuottavat sisältöä verkkoon ja sosiaaliseen mediaan.

Kulttuuritalo Wiljami on suljettuna toistaiseksi. Kulttuuritoimiston kevään ohjelmisto on peruttu. Kulttuurisisältöjä lähetetään netin kautta suorina lähetyksinä nuorisotalo Mondelta viikoittain. Tiedot livelähetyksistä kaupungin nettisivuilta.

Kunnan Pojat keikkailevat virtuaalisesti. Kunnan poikien virtuaaliset keikat pääset katsomaan Twitch-palvelusta: twitch.tv/kunnanpojat

Työllisyyspalvelut

Työllisyyspalvelut ja Ohjaamo palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan. Työllisyyspalveluiden yhteyshenkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet löydät työllisyyspalveluiden verkkosivuilta. Ohjaamon osalta työntekijöiden yhteystiedot löytyvät Ohjaamon verkkosivuilta. Ohjaamo viestii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ajankohtaisista asioista.

Rovaniemen työllisyyspalveluiden verkkosivut: rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Tyo-ja-elinkeinot/Tyollisyyspalvelut

Tekniset palvelut

Tekniset palvelut (yhdyskuntatekniikka, kaavoitus, paikkatieto- ja tonttipalvelut) palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan https://www.rovaniemi.fi/fi/Yhteystiedot

Ympäristövalvonta

Ympäristönsuojelu, terveysvalvonta ja rakennusvalvonta toimivat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Rakennusvalvonnan päivystys on toistaiseksi lopetettu. Huomaathan, että rakennusluvan voi hakea myös sähköisesti.

Eläinlääkintähuollossa vain kiireelliset tapaukset hoidetaan. Rokotusvastaanotto ilman ajanvarausta on lopetettu.

Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon toimisto (Rantavitikantie 33) on auki vain arkisin klo 8:30-12:00, iltapäivät toimisto on suljettu.

Yhteystietoja: https://www.rovaniemi.fi/fi/Yhteystiedot

Yrityspalvelut

Kaupunginhallitus on päättänyt 30.3.2020 tukitoimista, joilla pyritään auttamaan paikallisia yrityksiä koronavirustilanteen aiheuttamassa ahdingossa. Kaupunginhallituksen hyväksymä tukipaketti sisältää muun muassa hankintojen aikaistamista ja kohdistamista paikallisiin yrittäjiin, vuokrien maksuaikojen pidennyksiä ja joustoja laskujen maksuehtoihin.

Lisätietoa: https://www.rovaniemi.fi/news/Rovaniemen-kaupunginhallitus-kasitteli-koronavirustilannetta,-tilinpaatosta-ja-toimia-yrittajien-tukemiseksi/

Yrityspalvelut palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan. Yrityspalveluiden henkilöstön puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet osoitteessa https://businessrovaniemi.fi/yhteystiedot/

Kaupungin asiakaspalvelu Osviitta

Osviitta palvelee kauppakeskus Rinteenkulmassa toistaiseksi normaalien aukioloaikojen mukaisesti, mutta asiointimahdollisuuksia paikan päällä on rajattu.

Asiakkaita pyydetään ottamaan Osviittaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 016 322 6800 tai sähköpostilla info.osviitta@rovaniemi.fi. 
Noudatathan palveluneuvojien ohjeistuksia, mikäli asiasi vaatii Osviitassa paikan päällä asiointia.